Buitenland

Waarschijnlijke islamitische terrorist die in Brussel agent doodstak stond op lijst bekende extremisten, zat zes jaar in gevangenis

11-11-2022 11:51

Mes
Shutterstock.

BRUSSEL (AP) – De Belgische autoriteiten zeiden vrijdag dat de aanvaller die een politieagent doodde en een andere verwondde bij een steekpartij, op een lijst van potentiĆ«le extremisten had gestaan.

De verdachte, die zes jaar in de gevangenis heeft gezeten voor misdrijven, was donderdag vroeg naar een politiebureau gegaan om haat tegen hen te uiten, maar kon niet worden gearresteerd voordat hij die avond zijn steekaanval op twee politieagenten uitvoerde.

“De man stond op de lijst van OCAD,” zei Eric Van Der Sypt, een woordvoerder van het federaal parket, verwijzend naar de Belgische organisatie die de terrorismedreigingen in het land beoordeelt.

De autoriteiten krijgen kritiek omdat ze de verdachte niet arresteerden toen hij donderdag vroeg zijn eerste dreigementen aan de politie uitte, maar de officier van justitie die het onderzoek naar de aanslag uitvoert zei dat de procedures bepalen dat hij door de politie naar een ziekenhuis moest worden gebracht omdat hij zelf om psychologische hulp had gevraagd.

“De politie bleef daar totdat het ziekenhuispersoneel het overnam,” zei ze. Een paar uur later, toen de politie zijn verblijfplaats controleerde, “bleek dat de persoon het ziekenhuis had verlaten”.