Politiek Buitenland

In Nevada, VS worden laatste stemmen beslissende senaatszetel geteld

12-11-2022 19:33

LAS VEGAS (AP) – De controle over de Amerikaanse Senaat komt mogelijk neer op Nevada, waar het (langzaam) tellen van de stembiljetten zaterdag de laatste fase ingaat in de nek-aan-nek race tussen de Democratische Senator Catherine Cortez Masto en de Republikeinse uitdager Adam Laxalt.

Zaterdag is de laatste dag dat stembiljetten per post kunnen worden geteld volgens de nieuwe kieswet van de staat.

Verkiezingsambtenaren probeerden een achterstand van tienduizenden stembiljetten weg te werken om de winnaar te bepalen.

De race in Nevada werd nog belangrijker nadat de Democratische senator Mark Kelly vrijdagavond in Arizona tot winnaar van zijn herverkiezingscampagne was uitgeroepen, waardoor zijn partij 49 zetels in de Kamer kreeg. De Republikeinen hebben er ook 49.

Als Cortez Masto wint, behouden de Democraten hun controle over de Senaat gezien de beslissende stem van vice-president Kamala Harris. Als Laxalt wint, zal de Georgia Senate runoff volgende maand bepalen welke partij het voordeel van één stem in de Senaat heeft.

Cortez Masto lag slechts een paar honderd stemmen achter Laxalt, met de meeste nog niet getelde stembiljetten in het zwaar democratische Clark County, dat Las Vegas omvat. De Democraten waren ervan overtuigd dat die stembiljetten hun kandidaat aan de leiding zouden brengen.

Laxalt heeft gezegd dat hij verwacht zijn voorsprong te behouden en tot winnaar te worden uitgeroepen. Maar zaterdag erkende hij in een tweet dat de calculus is veranderd omdat Cortez Masto het beter heeft gedaan dan de Republikeinen hadden verwacht in de stembiljetten die de afgelopen dagen in Clark County zijn geteld.

“Dit heeft ons overwinningsvenster verkleind”, tweette hij en erkende dat de race neerkomt op de laatste stembiljetten van Clark.

“Als het GOP kiesdistricten zijn of licht DEM neigend dan kunnen we nog steeds winnen,” tweette Laxalt. “Als ze zwaar naar DEM blijven neigen dan zal ze ons inhalen.”

23.000 stembiljetten

Als de race na zaterdag nog altijd geen winnaar kent blijft, kunnen begin volgende week nog een paar duizend stembiljetten aan de totalen worden toegevoegd. Stembiljetten met schrijffouten kunnen door kiezers tot het einde van de dag maandag worden “gecorrigeerd” en dan aan de totalen worden toegevoegd. En er blijven ook een paar duizend voorlopige stembiljetten over, stemmen waarvan de verkiezingsambtenaren voor dinsdag moeten controleren of ze wettelijk kunnen worden geteld voordat ze kunnen worden geteld.

“We doen er alles aan om de stembiljetten zo snel mogelijk te tellen,” zei Joe Gloria, ambtenaar van de burgerlijke stand in Clark County, vrijdag.

In de county moeten naar schatting nog 23.000 stembiljetten worden geteld. Gloria zei dat er ook 9600 stembiljetten in behandeling zijn en 5555 voorlopige stembiljetten. In Clark County woont driekwart van de bevolking van Nevada.
In een andere belangrijke race verloor de Democratische gouverneur Steve Sisolak vrijdagavond zijn herverkiezingsbod aan zijn Republikeinse uitdager, sheriff Joe Lombardo.

Nevada, een sterk verdeelde swing state, is een van de meest raciale staten van het land, een arbeidersstaat waarvan de inwoners bijzonder hard zijn getroffen door de inflatie en andere economische onrust.

Ongeveer drie vierde van de kiezers in Nevada zei dat het land de verkeerde kant op gaat, en ongeveer 5 op de 10 noemde de economie de belangrijkste kwestie voor het land, volgens AP VoteCast, een onderzoek onder 2100 kiezers in de staat.

Kiezers bekeken de economie negatief: volgens VoteCast vonden bijna 8 op de 10 kiezers de economische omstandigheden niet zo goed of slecht. Slechts ongeveer 2 op de 10 noemde de economie uitstekend of goed. En ongeveer een derde van de kiezers zei dat hun gezin een financiële achterstand heeft.

Maar dat vertaalde zich niet noodzakelijk in woede op president Joe Biden of zijn partij. Ongeveer de helft vond de inflatie het belangrijkste probleem voor de VS, maar ze waren gelijk verdeeld over de vraag of ze denken dat de hogere prijzen te wijten zijn aan het beleid van Biden of aan factoren die hij niet in de hand heeft.

Abortusrechten

Nevada is ook een staat die bekend staat om zijn leven en laten leven, en Cortez Masto en andere Democraten maakten van het behoud van abortusrechten een kernpunt van hun campagnes. Volgens VoteCast wilde 7 op de 10 de procedure in alle of de meeste gevallen legaal houden.

De Republikeinen hamerden echter onophoudelijk op het economische argument en stelden dat het tijd was voor een verandering van leiderschap. Ze probeerden ook munt te slaan uit de aanhoudende frustraties over de pandemische sluitingen die de toeristische economie van Las Vegas in 2020 hebben verwoest.

Op donderdagochtend verklaarde The Associated Press de Republikein Stavros Anthony tot winnaar in de race voor luitenant-gouverneur, terwijl de Republikein Andy Mathews werd verkozen tot staatscontroller.

Het enige Republikeinse congreslid, Mark Amodei, won met gemak de herverkiezing in zijn district in het noorden van Nevada. De drie Democratische leden van het Huis in het Las Vegas-gebied werden ook herkozen.