Buitenland

Klimaatactivisten bestormen gebouw Lissabon, willen dat minister aftreedt

12-11-2022 21:59

Lissabon klimaat
Een politieagent sleept een klimaatprotestant uit het gebouw van de Orde van Accountants in Lissabon, zaterdag 12 november 2022. AP Photo/Armando Franca.

LISSABON, 12 november, Reuters – Honderden demonstranten die boos zijn over de klimaatcrisis gingen zaterdag de straat op in Lissabon. Tientallen bestormden een gebouw waar de Portugese minister van Economische Zaken Antonio Costa e Silva sprak en eisten dat de voormalige oliedirecteur zou aftreden.

Met spandoeken en slogans eisten de demonstranten klimaatmaatregelen. Terwijl sommige demonstranten het gebouw binnendrongen, schreeuwden degenen buiten: “Out Costa e Silva!

Politieagenten sleepten de demonstranten het gebouw uit. De Portugese omroep RTP meldde dat de minister het gebouw via een achterdeur verliet.

Het ministerie van Economische Zaken weigerde commentaar te geven.

COP27

Het protest in Portugal vond plaats terwijl wereldleiders, beleidsmakers en afgevaardigden uit bijna 200 landen samenkomen op de COP27 klimaattop van de VN in Egypte, waar zij de doelstelling om de ergste gevolgen van de klimaatverandering af te wenden, levend hopen te houden.

Maar sommige activisten geloven niet dat COP27 het probleem zal oplossen.

“COP’s zijn niet ontworpen om klimaatverandering het hoofd te bieden, omdat er meer deelname van het maatschappelijk middenveld nodig zou zijn, en minder deelname van lobbyisten van de fossiele industrie,” zei Pedro Franco, een 27-jarige student.

Joao Duarte, 23 jaar, wees ook met een beschuldigende vinger naar regeringen die de “monetaire belangen” van grote bedrijven bevoordelen in plaats van klimaatverandering bovenaan de politieke agenda te zetten.

“Er komt geen verandering totdat regeringen ophouden beste vrienden en bondgenoten van de grote bedrijven te zijn,” zei hij.

Greenwashing

VN-deskundigen zeiden dinsdag in een rapport dat beloften van bedrijven, banken en steden om tot netto nul-emissies te komen vaak weinig meer zijn dan greenwashing.

“De situatie is ernstig en urgent”, zei Marta Leandro, vice-voorzitter van de Portugese milieugroep Quercus, tijdens het protest in Lissabon. “Wat we in dit decennium wel of niet doen, zal grote gevolgen hebben voor de klimaatveiligheid.”

AP Photo/Armando Franca.