Buitenland

Maandag deal Groot-Brittannië en Frankrijk om meer migranten tegen te houden

12-11-2022 12:44

Migranten in boot
AP Photo/Francisco Seco.

LONDEN, 12 november (Reuters)Groot-Brittannië en Frankrijk zullen mogelijk al maandag een overeenkomst sluiten om hun gezamenlijke inspanningen op te voeren om illegale migranten ervan te weerhouden het Kanaal over te steken, meldde een Britse krant zaterdag.

Door de overeenkomst zullen de 200 Franse agenten en vrijwilligers die op de stranden van het Kanaal actief zijn, aanzienlijk worden uitgebreid en Frankrijk zal ernaar streven een “veel groter” deel van de migranten tegen te houden, aldus de krant Telegraph.

Frankrijk zal instemmen met een gezamenlijk controlecentrum waar Britse immigratieambtenaren zullen worden gestationeerd, aldus de krant.

Vrijdag legden de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly en zijn Franse collega Catherine Colonna een verklaring af waarin zij benadrukten dat “alle vormen van illegale migratie dringend moeten worden aangepakt”. Britse ambtenaren hebben gezegd dat een overeenkomst dichtbij is.

Britse en Franse regeringsfunctionarissen weigerden zaterdag commentaar te geven op de berichten.

Drones

Volgens de krant Express zou een overeenkomst volgende week kunnen worden ondertekend en waarschijnlijk meer Britse drones omvatten om migranten op te sporen die zich in zandduinen verbergen voordat ze de gevaarlijke oversteek wagen, vaak in gammele bootjes.

Tot dusver zijn dit jaar ongeveer 40.000 mensen in kleine bootjes het Kanaal overgestoken, tegenover 28.526 vorig jaar, waardoor de nieuwe Britse premier Rishi Sunak onder druk is komen te staan om een manier te vinden om de stroom af te remmen.

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk zijn verbeterd sinds Sunak vorige maand aantrad, nadat ze verzuurd waren onder de voormalige premiers Boris Johnson en Liz Truss, die zich tijdens haar campagne om premier te worden afvroeg of de Franse president Emmanuel Macron een vriend of vijand was.

Lees ook: Kleis Jager – Toelaten migrantenschip legt Franse hypocrisie rond illegalen bloot
Lees ook: Brandbomaanslag op Brits azc in Dover was extreem-rechtse terreuraanslag, aldus politie