Achtergrond

Met hoge bloeddruk 22% meer kans op ernstige ziekte, overlijden na Covid-besmetting

12-11-2022 16:36

Bloed
Shutterstock.

Door: Holly Pavey, Universiteit van Cambridge, Carmel McEniery, Universiteit van Cambridge, en Ian Wilkinson, Universiteit van Cambridge

Vanaf het begin van de pandemie was het duidelijk dat oudere volwassenen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen een grotere kans hadden om erg ziek te worden van een COVID-infectie dan jongere, gezondere mensen.

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een van de meest voorkomende aandoeningen in de algemene bevolking, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Het leek ook een van de meest voorkomende aandoeningen bij COVID-patiënten, vooral bij degenen die in het ziekenhuis werden opgenomen of stierven.

In een nieuwe studie hebben we ontdekt dat mensen met hoge bloeddruk een 22% hoger risico hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen of te sterven aan het virus in vergelijking met mensen zonder hoge bloeddruk.

Half miljoen Britse vrijwilligers

Hoewel er al vroeg in de pandemie een verband leek te bestaan tussen hoge bloeddruk en COVID, was het niet duidelijk of hoge bloeddruk zelf leidde tot een hoger risico om in het ziekenhuis te worden opgenomen of te sterven aan COVID. Het verband kon worden verstoord door leeftijd en andere factoren waarvan bekend is dat ze zowel hoge bloeddruk als COVID-risico beïnvloeden, waaronder sociaal-economische status, geslacht, etniciteit en body-mass index (BMI).

We gebruikten gegevens van de UK Biobank, een onderzoeksdatabank met diepgaande genetische en gezondheidsinformatie van een half miljoen Britse vrijwilligers. Onze studie omvatte meer dan 16.000 van deze mensen die positief getest waren op COVID. De door ons geanalyseerde gegevens liepen van maart 2020 tot begin 2021.

Met behulp van statistische modellen analyseerden we het effect van het hebben van hoge bloeddruk op het risico van ernstige COVID, waarbij we aanpasten voor potentiële verstorende factoren (waaronder leeftijd, BMI, etniciteit, sociaaleconomische status, rookstatus en diabetesstatus).

Een beperking van onze studie is dat de vrijwilligerspopulatie van de UK Biobank over het algemeen gezonder is dan de Britse bevolking als geheel en relatief weinig deelnemers uit etnische minderheidsgroepen telt. Dit betekent dat we voorzichtig moeten zijn met generalisaties.

Dus, waarom zou een hoge bloeddruk het risico van een COVID-infectie kunnen verhogen?

Bloeddrukmedicijnen

Een intrigerende hypothese betreft de manier waarop SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) onze cellen binnendringt. Het doet dat via een receptor genaamd angiotensine converting enzyme-2 of ACE2. ACE2 is een belangrijk onderdeel van het zogenaamde renine-angiotensinesysteem, dat een belangrijke regulator van de bloeddruk is.

Het kan zijn dat het angiotensinesysteem het verband legt tussen de ernst van COVID en hoge bloeddruk. Maar in dit stadium kunnen we alleen speculeren. Er is verder onderzoek nodig om het precieze mechanisme te begrijpen.

Als iemand een hoge bloeddruk heeft, kan die in eerste instantie, als hij niet ernstig is, onder controle worden gehouden door ingrepen in de levensstijl. Maar als dat niet werkt, worden meestal bloeddrukmedicijnen overwogen.

In een ander deel van onze analyse keken we naar alle deelnemers met hypertensie die medicijnen gebruikten om hun bloeddruk te verlagen. Soms, om verschillende mogelijke redenen, blijft de bloeddruk, ook al wordt iemand met medicijnen behandeld, boven bepaalde streefwaarden.

We gebruikten bloeddrukmetingen uit de huisartsdossiers van de deelnemers om te bepalen of hun bloeddruk al dan niet onder controle was. Voor mensen met een slecht gecontroleerde bloeddruk vonden we dat het risico op ernstige COVID bijna dubbel zo groot was als bij degenen die een diagnose van hypertensie hadden maar van wie de bloeddruk onder controle was.

Gecontroleerde bloeddruk

We toonden ook aan dat het type bloeddrukmedicatie dat mensen gebruikten het risico op ernstige COVID niet leek te veranderen. Dit is het vermelden waard omdat er tijdens de pandemie veel onzekerheid is geweest over welke bloeddrukmedicatie moet worden voorgeschreven.

In het bijzonder was er bezorgdheid dat een soort medicatie genaamd ACE-remmers de expressie van ACE2-receptoren zou kunnen veranderen, waardoor mensen die deze medicatie nemen in theorie vatbaarder zouden kunnen zijn voor ernstige COVID.

Maar we vonden geen verband tussen het type bloeddrukmedicatie en het risico op ernstige COVID. Wat van belang is, is of de bloeddruk al dan niet met succes wordt gecontroleerd.

Hypertensie is de leidende risicofactor voor overlijden door welke oorzaak dan ook in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. Het treft ook buitenproportioneel lage inkomensgroepen en mensen uit etnische minderheden in westerse landen. En binnen deze groepen zijn de percentages van bloeddrukcontrole meestal slechter.

Dit kan helpen verklaren waarom etnische minderheden en lage-inkomensgroepen onevenredig zwaar zijn getroffen door COVID in het Verenigd Koninkrijk.

Belangrijke risicofactor

Dankzij effectieve vaccins en behandelingen zijn er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen en gestorven aan COVID dan eerder in de pandemie. Niettemin wijst ons onderzoek uit dat hoge bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor ernstige COVID, en toont het aan dat effectieve bloeddrukcontrole belangrijk is om dit risico te verminderen.

Helaas is de bloeddrukcontrole in het VK en meer in het algemeen verslechterd in de nasleep van de pandemie, evenals het aantal mensen dat wordt gescreend en in eerste instantie als hoge bloeddruk wordt geïdentificeerd. Dit is nu een groot volksgezondheidsprobleem en moet dringend worden aangepakt.The Conversation

 

Holly Pavey, PhD Candidate, Cardiovascular Epidemiology, University of Cambridge.

Carmel McEniery, Principal Research Associate, Physiology, Universiteit van Cambridge.

Ian Wilkinson, Directeur Therapeutica en Consultant Clinical Pharmacologist, Universiteit van Cambridge.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.