Portemonnee

Tenminste 1 miljard dollar klantengeld verdwenen na implosie FTX cryptobeurs

12-11-2022 12:30

Bitcoin ©Pixabay

New York, 11 november (Reuters) – Ten minste 1 miljard dollar aan klantenfondsen is verdwenen van de ingestorte crypto-beurs FTX, volgens twee mensen die bekend zijn met de zaak.

De oprichter van de beurs, Sam Bankman-Fried, maakte in het geheim 10 miljard dollar aan klantfondsen over van FTX naar Bankman-Fried’s handelsonderneming Alameda Research, zeiden de mensen tegen Reuters.

Een groot deel daarvan is sindsdien verdwenen, zeiden ze. Eén bron schatte het ontbrekende bedrag op ongeveer 1,7 miljard dollar. De andere zei dat het gat tussen 1 miljard en 2 miljard dollar lag.

Hoewel het bekend is dat FTX fondsen van klanten naar Alameda verplaatste, worden de ontbrekende fondsen hier voor het eerst gemeld.

Faillissement

Het financiële gat werd onthuld in documenten die Bankman-Fried afgelopen zondag deelde met andere leidinggevenden, aldus de twee bronnen. De verslagen gaven een actueel beeld van de situatie op dat moment, zeiden ze. Beide bronnen bekleedden tot deze week leidinggevende functies bij FTX en zeiden dat zij door topmensen op de hoogte werden gehouden van de financiën van het bedrijf.

FTX op de Bahama’s vroeg vrijdag het faillissement aan na een stormloop van opnames door klanten eerder deze week. Een reddingsovereenkomst met de rivaliserende beurs Binance ging niet door, wat de grootste ineenstorting van crypto’s in de afgelopen jaren veroorzaakte.

In tekstberichten aan Reuters zei Bankman-Fried dat hij het “niet eens was met de karakterisering” van de overdracht van 10 miljard dollar.

“We hebben niet stiekem overgedragen,” zei hij. “We hadden een verwarrende interne etikettering en hebben het verkeerd gelezen,” voegde hij eraan toe, zonder uit te weiden.

Gevraagd naar de ontbrekende fondsen, antwoordde Bankman-Fried: “???”

FTX en Alameda reageerden niet op verzoeken om commentaar.

In een tweet op vrijdag zei Bankman-Fried dat hij “aan het uitzoeken was” wat er bij FTX was gebeurd. “Ik was geschokt om te zien hoe de dingen zich eerder deze week ontvouwden,” schreef hij. “Ik zal binnenkort een completer bericht schrijven over de gebeurtenissen.”

De kern van de problemen van FTX waren verliezen bij Alameda waarvan de meeste FTX-managers niet op de hoogte waren, meldde Reuters eerder.

Binance

Klantopnames waren afgelopen zondag sterk gestegen nadat Changpeng Zhao, CEO van gigantische cryptobeurs Binance, zei dat Binance zijn volledige belang in FTX’s digitale token, ter waarde van minstens 580 miljoen dollar, zou verkopen “vanwege recente onthullingen.” Vier dagen eerder meldde nieuwsmedium CoinDesk dat een groot deel van Alameda’s 14,6 miljard dollar aan activa in het token werd aangehouden.

Die zondag hield Bankman-Fried een vergadering met verschillende leidinggevenden in de Bahamas hoofdstad Nassau om te berekenen hoeveel externe financiering hij nodig had om FTX’s tekort te dekken, zeiden de twee mensen met kennis van FTX’s financiën.

Bankman-Fried bevestigde tegenover Reuters dat de bijeenkomst plaatsvond.

Bankman-Fried toonde verschillende spreadsheets aan de hoofden van de regelgevende en juridische teams van het bedrijf waaruit bleek dat FTX ongeveer 10 miljard dollar aan klantfondsen van FTX naar Alameda had verplaatst, zeiden de twee mensen. De spreadsheets lieten zien hoeveel geld FTX aan Alameda had geleend en waarvoor het werd gebruikt, zeiden ze.

De documenten toonden aan dat tussen 1 miljard en 2 miljard dollar van deze fondsen niet werden verantwoord onder Alameda’s activa, zeiden de bronnen. De spreadsheets gaven niet aan waar dit geld naartoe werd verplaatst, en de bronnen zeiden niet te weten wat er van terecht is gekomen.

In een later onderzoek kwamen de juridische en financiële teams van FTX er ook achter dat Bankman-Fried een “achterdeur” in het boekhoudsysteem van FTX had ingebouwd, wat de twee mensen omschreven als een op maat gemaakte software.

Geen interne compliance

Ze zeiden dat de “achterdeur” Bankman-Fried in staat stelde commando’s uit te voeren die de financiële administratie van het bedrijf konden wijzigen zonder andere mensen, waaronder externe accountants, te waarschuwen. Deze opzet betekende dat de verplaatsing van de 10 miljard dollar aan fondsen naar Alameda geen interne compliance of boekhoudkundige rode vlaggen bij FTX veroorzaakte, zeiden ze.

In zijn tekstbericht aan Reuters ontkende Bankman-Fried een “achterdeur” te hebben geïmplementeerd.

De U.S. Securities and Exchange Commission onderzoekt FTX.com’s behandeling van klantenfondsen, evenals haar crypto-uitleen activiteiten, een bron met kennis van het onderzoek vertelde Reuters op woensdag. Het ministerie van Justitie en de Commodity Futures Trading Commission onderzoeken ook, zei de bron.

Eén van de grootste cryptobeurzen

FTX’s faillissement betekende een verbluffende ommekeer voor Bankman-Fried. De 30-jarige had FTX in 2019 opgericht en leidde het tot één van de grootste cryptobeurzen, waarbij hij een persoonlijk fortuin vergaarde dat op bijna 17 miljard dollar wordt geschat. FTX werd in januari gewaardeerd op 32 miljard dollar, met investeerders als SoftBank en BlackRock.

De crisis heeft zijn weerslag gehad op de cryptowereld en de prijs van de belangrijkste munten is ingestort. En de ineenstorting van FTX trekt vergelijkingen met eerdere grote zakelijke ineenstortingen.

Op vrijdag zei FTX dat het de controle over het bedrijf had overgedragen aan John J. Ray III, de herstructureringsspecialist die de liquidatie van Enron Corp behandelde – een van de grootste faillissementen in de geschiedenis.