Buitenland

Zelensky: ‘Russen hebben alle kritische infrastructuur in Cherson vernietigd’

12-11-2022 19:44

Cherson
Oekraïners verzamelen zich in de binnenstad om de herovering van de stad Cherson te vieren, Oekraïne, Odesa, zaterdag 12 november 2022. Mensen in heel Oekraïne ontwaakten uit een nacht van jubelen nadat het Kremlin had aangekondigd dat zijn troepen zich hadden teruggetrokken aan de andere kant van de rivier de Dnjepr uit Kherson, de enige regionale hoofdstad die door het Russische leger was veroverd tijdens de aanhoudende invasie. (AP Photo/Nina Lyashonok)

12 november (Reuters) – Russische troepen hebben de kritieke infrastructuur in de zuidelijke stad Cherson vernietigd alvorens te vluchten, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op zaterdag, en voegde eraan toe dat de lokale autoriteiten zijn begonnen met het stabiliseren van de stad.

Jubelende inwoners verwelkomden vrijdag de troepen die in het centrum van Cherson aankwamen met bloemen nadat Rusland de enige regionale hoofdstad die het sinds het begin van de oorlog had veroverd, had verlaten.

“Alvorens Cherson te ontvluchten, hebben de bezetters alle kritieke infrastructuur vernietigd: communicatie, water, verwarming, elektriciteit,” zei Zelenskiy in een videotoespraak.

“(Russen) hebben overal hetzelfde doel: mensen zoveel mogelijk vernederen. Maar we zullen alles herstellen, geloof me,” vervolgde hij.

Zelenskiy zei dat Oekraïense troepen de controle hebben overgenomen over meer dan 60 nederzettingen in de regio Kherson.

“De politie is begonnen met stabilisatiemaatregelen. Ook in Kherson zijn stabilisatiemaatregelen aan de gang”, zei hij.