Buitenland

Zuid-Korea: ‘Provocaties Noord-Korea steeds agressiever’

13-11-2022 14:15

Noord-Korea North Korea
(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SEOUL, 13 november (Reuters) – De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zei zondag dat Noord-Korea meer “agressieve” provocaties uitvoert op basis van meer vertrouwen over zijn nucleaire en raketprogramma’s en riep op tot sterke samenwerking met de Verenigde Staten en Japan.

Yoon sprak tijdens een bijeenkomst met de Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse premier Fumio Kishida  van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) in Phnom Penh, Cambodja.

“Noord-Korea voert meer vijandige en agressieve provocaties uit op basis van meer vertrouwen in zijn nucleaire en raketcapaciteiten,” zei Yoon in opmerkingen die werden uitgezonden op de Zuid-Koreaanse televisie.

Afschrikking tegen Noord-Korea

In een afzonderlijke bilaterale ontmoeting met Biden benadrukte Yoon de noodzaak om de uitgebreide afschrikking tegen de toenemende dreigingen van Noord-Korea te versterken, en zei hij dat zij Pyongyang moeten laten zien dat het niets wint met zijn nucleaire en raketprogramma’s, aldus het bureau van Yoon.

Noord-Korea heeft dit jaar in een ongekend tempo raketten getest, waaronder een mogelijk mislukte lancering van een intercontinentale ballistische raket (ICBM) eerder deze maand, op een moment dat de vrees groeit dat Pyongyang zich voorbereidt op zijn eerste test van een nucleair apparaat sinds 2017.

Handelsnormen

Ook besproken tijdens de bilaterale bijeenkomst van zondag was de Amerikaanse hervorming van het belastingkrediet voor elektrische voertuigen (EV), waarbij nieuwe regels van kracht worden op 1 januari 2023.

Biden zei dat de grote bijdrage van Zuid-Koreaanse bedrijven aan de Amerikaanse economie in aanmerking moet worden genomen bij de uitvoering van de nieuwe regels, aldus het kantoor van Yoon.

Zuid-Korea heeft gezegd dat de nieuwe wet kan handelsnormen kan schenden zoals de U.S.-Zuid-Korea vrijhandelsovereenkomst, en heeft gestreefd naar een drie jaar aflossingsvrije periode, zodat de Koreaanse automakers te blijven ontvangen EV stimulansen in de Verenigde Staten.