Binnenland

Antikrakers demonstreren tegen kerkelijk uitzetbesluit

14-11-2022 09:02

Den Bosch
Sint-Janskathedraal in Den Bosch. M.J.J. de Vaan/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Een bericht van Omroep Brabant laat zien hoe de woningcrisis en de ontkerkelijking kunnen botsen. De katholieke kerk in Den Bosch wil dat een groep antikraak wonende jongeren, die al een jaar of vijf in de pastorie van de Sint-Catharinakerk wonen, over een maand zijn vertrokken. Er moet weer een heuse pastoor in de pastorie gaan wonen. Dit zorgt echter voor problemen, want de jongeren hebben niet zo gauw een nieuwe woning in de stad. Zondag zijn ze dus maar gaan demonstreren tegen de beslissing, met een mars van de Sint-Catharinakerk naar de Sint-Janskathedraal.

De antikrakers begonnen een paar jaar geleden als krakers. De pastorie stond al vijftien jaar leeg, en was aardig aan het verkrotten. De parochie bood de krakers de mogelijkheid om een contract te tekenen, en antikraak te gaan wonen. Nu ook aan dat antikraken een einde moet komen, zeggen de jongeren te vrezen dat ze dakloos worden.

Demonstratie stadhuis Den Bosch

Daarnaast stellen de demonstranten dat de pastorie in vijf jaar tijd aardig is opgeknapt door de bewoners. Het is wrang voor ze dat, nu de woning weer leefbaar is, de parochie er weer een echte pastoor in wil hebben. De kerk zelf zou geen poot hebben uitgestoken om de wegrottende woning te onderhouden.

Ook de Bond Precaire Woonvormen (BPW) schaart zich achter de demonstranten. Volgens een woordvoerder was de pastorie volgens het met de bewoners gesloten contract formeel geen antikraakwoning, en kan de parochie niet zomaar tegen de huurders zeggen dat ze moeten vertrekken. Een rechtszaak moet hier meer duidelijkheid over gaan geven.

Ondertussen staat voor 21 november de volgende demonstratie tegen dakloosheid gepland, dit keer bij het stadhuis van Den Bosch.