Binnenland

Boze VVD-leden bereiden zich voor op partijcongres

14-11-2022 11:47

Door: Jan Omvlee, TPO- Er broeit wat binnen de VVD, en gefrustreerde leden klagen bij de Telegraaf over de ”te Randstedelijke” Kamerfractie van de grootste coalitiepartij. Nu wil een groep van 200 VVD-leden aankomende zaterdag op het partijcongres een motie indienen tegen de asieldwangwet. Deze wet behaalde op het nippertje de steun van de Tweede Kamerfractie, nadat premier Rutte hoogstpersoonlijk druk kwam zetten bij de fractievergadering.

Asielstop

Volgens de boze leden hadden de Tweede Kamerleden echter ”voet bij stuk” moeten houden inzake de asieldwangwet. Volgens de indiener van de tegenmotie, Klaas Kwint, had de fractie nee moeten zeggen en heeft Nederland een tijdelijke asielstop nodig. ”We horen daar al jaren beloftes over van onze partijtop, maar er gebeurt vrijwel niets”.

De pressiegroep waartoe Kwint behoort, ‘Klassiek Liberaal‘ genaamd, heeft ook wat ideeën over het minder aantrekkelijk maken van Nederland als vestigingsland voor immigranten. Zo moeten mensen met een verblijfsvergunning niet na 5 jaar, maar na 10 jaar verblijf in aanmerking komen voor het Nederlanderschap.

EenVandaag peilde in augustus al eens de steun voor een tijdelijke asielstop, na maanden slecht nieuws over de drukte in de asielopvang. Volgens het programma was landelijk 69 procent van de kiezers voor zo’n asielstop, variërend van 98 procent bij de PVV tot 26 procent bij GroenLinks. Bij de VVD was 83 procent voorstander.

In diezelfde peiling was 37 procent van de respondenten er voorstander van om de gemeenten te verplichten tot het opvangen van asielzoekers. 55 procent was hier tegen, maar dit is nu wel wat de asieldwangwet beoogt te doen.

Partij tegen partijtop

De Telegraaf sprak ook met de Mirjam Nelisse, VVD-Statenlid en indiener van de motie tegen het stikstofbeleid die afgelopen juni bij het vorige partijcongres werd aangenomen. Zij constateert dat die motie nu onvoldoende wordt uitgevoerd, en ziet een overeenkomst met het huidige verzet tegen het asielbeleid.

Volgens Nelisse ligt de nadruk bij het asielbeleid op dwang, en lag bij het stikstofbeleid onteigening voorop. Maar dwang en onteigening van overheidswege zijn geen liberale waarden, en daarom heeft de VVD meer discussie nodig over de koers.

Daarnaast luidt er kritiek op de huidige Kamerfractie, die voor een groot deel bestaat uit relatief jonge mensen uit de Randstad. Veel van deze politici hebben gewerkt als assistent voor VVD-ministers, of zijn als partijmedewerkers begonnen aan een carrière in de politiek. Deze hechte partijtop komt volgens veel leden niet overeen met het doel om een brede volkspartij te zijn.


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Kalashnikov AK47

Servische politie pakt 600 illegalen op bij grens met Hongarije, ook wapens aangetroffen

Polen

‘Migranten schieten op elkaar’, bij grens Hongarije-Servië, man (20) ernstig gewond

Gert-Jan Segers ChristenUnie

ChristenUnie wil praten over beperken asielinstroom, maar ook over arbeidsmigratie

Britse premier Sunak ‘vastbesloten totale aantallen migratie terug te brengen’

Ter Apel

Nederlandse gemeenten kritisch over asieldwangwet

Brand in beoogde noodopvang asielzoekers in Someren

Migranten in boot

Minderjarige asielzoekers afkomstig van Ocean Viking vluchten uit Frans asielzoekerscentrum

Polen

Fort Europa en het nieuwe IJzeren Gordijn van prikkeldraad

VVD: Laat militairen in uniform gratis met de trein reizen

Nederland kan veiligelanders uit Marokko weer vastzetten voor deportatie

Migranten in boot

UK, Frankrijk ondertekenen anti-migratiedeal ter waarde van 72,2 miljoen euro

Peiling Maurice de Hond Geert Wilders, PVV

Peiling Maurice de Hond – PVV groter dan VVD, CDA 5 zetels, laagste aantal ooit

Migranten in boot

Maandag deal Groot-Brittannië en Frankrijk om meer migranten tegen te houden

Migranten Frankrijk
Premium

Kleis Jager – Toelaten migrantenschip legt Franse hypocrisie rond illegalen bloot

Barbed wire

Bulgaarse politieagent doodgeschoten aan grens met Turkije, vermoedelijk door migranten

Brandbomaanslag op Brits azc in Dover was extreem-rechtse terreuraanslag, aldus politie

Suella Braverman

Britse minister BZ: ‘Invasie van asielzoekers, asielsysteem kapot en oncontroleerbaar’

Refugees

200 asielzoekers kraken groot pand in centrum Brussel, worden gesteund door NGO’s

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder