Buitenland

Directeur CIA heeft meeting met directeur SVR, Russische inlichtingendienst

14-11-2022 17:16

Atoombom, Kernwapens
Shutterstock.

LONDEN/WASHINGTON, 14 november, Reuters – William Burns, directeur van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), zal naar verwachting maandag tijdens besprekingen de spionnenchef van president Vladimir Poetin waarschuwen voor de gevolgen van een eventueel gebruik van kernwapens, en de kwestie van de Amerikaanse gevangenen in Rusland ter sprake brengen, aldus een functionaris van het Witte Huis.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, bevestigde tegenover Russische persbureaus dat er een Amerikaans-Russische ontmoeting had plaatsgevonden in de Turkse hoofdstad Ankara, maar weigerde details te geven over de deelnemers of de besproken onderwerpen.

De functionaris van het Witte Huis, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zegt dat Burns een ontmoeting had met Sergei Naryshkin, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR.

Het was het eerste bekende persoonlijke contact op hoog niveau tussen de VS en Rusland sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel.

“Hij voert geen enkele vorm van onderhandeling. Hij praat niet over een oplossing voor de oorlog in Oekraïne,” zegt de woordvoerder.

“Hij brengt een boodschap over de gevolgen van het gebruik van kernwapens door Rusland en de risico’s van escalatie voor de strategische stabiliteit. Hij zal ook de gevallen van onterecht vastgehouden Amerikaanse burgers ter sprake brengen.”

Kernwapens

Burns is een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rusland die eind 2021 door president Joe Biden naar Moskou werd gestuurd om Poetin te waarschuwen voor de troepenopbouw rond Oekraïne.

“We hebben Oekraïne vooraf geïnformeerd over zijn reis. We houden vast aan ons fundamentele principe: niets over Oekraïne zonder Oekraïne,” zei de woordvoerder.

Poetin heeft herhaaldelijk gezegd dat Rusland zijn grondgebied met alle beschikbare middelen, waaronder kernwapens, zal verdedigen als het wordt aangevallen. Hij zegt dat het Westen aan nucleaire chantage tegen Rusland doet.

De opmerkingen baarden het Westen grote zorgen nadat Moskou in september had verklaard dat het vier Oekraïense regio’s had geannexeerd die zijn strijdkrachten gedeeltelijk controleren.

Het Amerikaans-Russische contact in Turkije werd voor het eerst gemeld door de Russische krant Kommersant. De SVR reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Vermindering kernwapens

Naast de oorlog hebben Rusland en de Verenigde Staten nog een groot aantal andere kwesties te bespreken, variërend van de verlenging van een verdrag ter vermindering van kernwapens en een akkoord over graan uit de Zwarte Zee tot een mogelijke gevangenenruil en de Syrische burgeroorlog.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, die tijdens een top van de Groep van 20 (G20) toonaangevende economieën in Indonesië werd gevraagd naar de bijeenkomst in Turkije, zei dat de Verenigde Naties er niet bij betrokken waren.

Biden zei deze maand dat hij hoopte dat Poetin bereid zou zijn serieus te praten over een ruil om de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner, die op beschuldiging van drugsgebruik tot negen jaar in een Russische strafkolonie is veroordeeld, vrij te krijgen.

Gevangenenruil

De voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan, die Amerikaanse, Britse, Canadese en Ierse paspoorten bezit, werd in 2020 veroordeeld tot 16 jaar in een Russische gevangenis nadat hij was veroordeeld wegens spionage, een beschuldiging die hij ontkende.

Viktor Bout, een Russische wapenhandelaar die in de Verenigde Staten vastzit, wordt genoemd als iemand die bij een gevangenenruil met Griner en Whelan geruild zou kunnen worden.