Ondernemen & zzp

Elon Musk: ‘Het is niet gemakkelijk om Elon Musk te zijn’

14-11-2022 09:50

Elon Musk
Elon Musk in New York. 31 oktober 2022. Evan Agostini/Invision/AP.

NUSA DUA, Indonesië (AP) – Het is niet gemakkelijk om Elon Musk te zijn.

Dat was de boodschap die de nieuwe Twitter-eigenaar en miljardair aan het hoofd van Tesla en SpaceX had voor jongere mensen die zijn ondernemerssucces zouden willen evenaren.

Elon Musk van het Oosten

“Wees voorzichtig met wat je wenst”, zei Musk maandag tegen een zakenforum op Bali op de vraag waar een opkomende ‘Elon Musk van het Oosten’ zich op zou moeten richten.

“Ik weet niet zeker hoeveel mensen eigenlijk mij zouden willen zijn. Ze willen zijn wat ze zich voorstellen dat ik ben, wat niet hetzelfde is,” vervolgde hij. “Ik bedoel, de hoeveelheid die ik mezelf martel, is next level, eerlijk gezegd.”

Musk sprak op het B-20 business forum in de aanloop naar een top van de G20 toonaangevende economieën die plaatsvindt op het Indonesische vakantie-eiland. Hij nam deel aan de conferentie per videoverbinding, weken nadat hij zijn zwaar onder de loep genomen overname van Twitter had afgerond.

Rechtszaak

Er werd verwacht dat hij het evenement persoonlijk zou bijwonen, maar de Indonesische minister Luhut Binsar Pandjaitan, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de voorbereidingen voor de top, zei dat Musk niet aanwezig kon zijn omdat hij zich voorbereidt op een rechtszaak later in de week.

Hij heeft genoeg andere bezigheden.

“Mijn werklast is onlangs behoorlijk toegenomen,” zei hij met een grinnik in een duidelijke verwijzing naar de Twitter-deal. “Ik bedoel, oh, man. Ik heb te veel werk op mijn bord, dat is zeker.”

De zakenman verscheen in een verduisterde kamer en zei dat er een stroomstoring was geweest vlak voordat hij verbinding maakte.

Goedkopere Tesla’s

Zijn gezicht, geprojecteerd op een groot scherm boven de topzaal, leek rood te gloeien toen het werd weerspiegeld in wat hij zei dat kaarslicht was – een gezicht dat hij opmerkte dat “zo bizar is.”

Hoewel Musk een van de meest verwachte sprekers op het zakenforum was, waren zijn opmerkingen weinig vernieuwend. Alleen de moderator kon vragen stellen.

De Tesla-topman zei dat de elektrische autofabrikant zou overwegen een veel goedkoper model te maken toen hem werd gevraagd naar goedkopere opties voor ontwikkelingslanden als India en G-20-gastland Indonesië.

“We denken inderdaad dat het maken van een veel betaalbaarder voertuig veel zin heeft en dat we iets moeten doen,” zei hij.

Twitter-video

Musk herhaalde ook zijn wens om de hoeveelheid en lengte van Twitter’s video-aanbod aanzienlijk te vergroten en de inkomsten te delen met mensen die de inhoud produceren, hoewel hij geen details gaf.

Hij kocht Twitter vorige maand voor 44 miljard dollar en ontsloeg snel de raad van bestuur en de top van het bedrijf.

Hij ontsloeg een groot deel van het fulltime personeel van het bedrijf per e-mail op 4 november en schrapt nu de banen van uitbestede aannemers die tot taak hebben desinformatie en andere schadelijke inhoud te bestrijden.

Musk heeft gezworen de beperkingen op wat gebruikers kunnen zeggen op het platform te versoepelen.

Kritiek op Elon Musk

Hij heeft een hoop klachten geoogst – veel op Twitter zelf – en heeft geprobeerd bedrijven die op het platform adverteren en anderen gerust te stellen dat het hun merken niet zal beschadigen door ze te associëren met schadelijke inhoud.

In zijn optreden maandag erkende Musk de kritiek.

“Er is geen manier om iedereen gelukkig te maken, dat is zeker,” zei hij.