Binnenland

Ziekenhuisspreekuur over borstimplantaten zit helemaal vol

14-11-2022 16:02

Rawpixel.com/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft een nieuw spreekuur, waarin vrouwen die zorgen hebben door hun borstimplantaten langs kunnen komen voor hulp en advies. Volgens RTVDordrecht ondervinden veel vrouwen in de regio klachten, en kunnen sommigen doodziek worden vanwege scheurende protheses.

Het spreekuur, dat deze week van start gaat, zit meteen helemaal vol. Voor het eind van het jaar kunnen er geen vrouwen meer bij gepland worden, maar het ziekenhuis denkt erover om het aantal ingeplande bezoekers te vergroten. Volgens een arts van het ziekenhuis kwamen er op het gewone spreekuren al een tijdlang veel meer vrouwen die klaagden over problemen met implantaten. De aandacht die verschillende tv-programma’s de afgelopen tijd hebben voor problemen met borstvergrotingen, heeft hierbij duidelijk effect gehad.

Vrouwen met beschadigde implantaten kunnen last krijgen van klachten als spierpijn, vergeetachtigheid, vermoeidheid en Brain Fog. De spreekuren zijn er echter ook voor bezorgde vrouwen die zelf nog geen klachten hebben, maar op zoek zijn naar advies. De artsen in Dordrecht hebben de informatievoorziening nu gestroomlijnd.

Een radioloog maakt bij het onderzoek een echo, die dezelfde dag nog moet worden besproken met een plastisch chirurg. De bezorgde bezoeker krijgt verder voorlichting van een verpleegkundige. Bij verdere twijfels kunnen nog vervolgonderzoeken volgen.

De vele onderzoeken moeten het voor het ziekenhuis ook mogelijk maken om op grote schaal informatie te verzamelen over implantaten, over welke klachten er zijn, en wat hiertegen te doen valt. In de regio van Dordrecht zouden de afgelopen jaren enkele honderden vrouwen protheses hebben laten plaatsen. Volgens een arts van het ziekenhuis is het nu niet de bedoeling dat vrouwen jaarlijks terugkomen voor onderzoek. Dat zou de eerste tien jaar na de operatie ook niet nodig moeten zijn.