Binnenland

Defensieminister Ollongren hield kritisch NAVO-rapport achter

15-11-2022 10:56

Kajsa Ollongren
Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66). Screenshot NOS.

Door: Jan Omvlee, TPO- Minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft een kritisch NAVO-rapport over de Nederlandse krijgsmacht niet met de Tweede Kamer gedeeld. Zembla meldt dat een conceptversie van het rapport in juni al naar het ministerie gestuurd werd, maar dat rapport is vervolgens niet met de Kamer gedeeld. Ollongren heeft de Kamer hierdoor mogelijk onvolledig geïnformeerd.

Kwalitatieve tekortkomingen

Volgens het rapport zouden de nieuwe geplande investeringen onvoldoende zijn om de schade van jarenlange bezuinigingen te herstellen. Het zou zo kunnen dat bepaalde capaciteiten waarover Nederland niet of onvoldoende beschikt, door andere bondgenoten op moeten worden gevangen in geval van oorlog. Vooral op het gebied van de landmacht zou dit het geval zijn.

Het rapport is zeer kritisch op de kwaliteit van de krijgsmacht, en op de investeringsplannen die het kabinet heeft. Die plannen zouden last hebben van ”voortdurende, significante, kwalitatieve tekortkomingen” en zouden onvoldoende zijn om de Nederlandse bijdrage aan het bondgenootschap op peil te houden. Minister Ollongren zei in september in een commissiedebat nog dat Nederland ”grotendeels” kan voldoen aan wat de NAVO vraagt.

Incompleet en onvolledig

CDA-Kamerlid Derk Boswijk zegt nu tegen Zembla dat minister Ollongren de Kamer zo ”incompleet en onvolledig” heeft ingelicht over de stand van zaken. Het rapport waarin de NAVO juist aangaf ontevreden te zijn, lag in september immers al bij Defensie. Boswijk had Ollongren in september ook gevraagd waarom de nadruk van de Nederlandse investeringen bij vliegtuigen en drones lijkt te liggen, en niet meer bij de grondtroepen zoals de NAVO wil. Ollongren gaf hierop het antwoord dat de NAVO nog geen rekening hield met de nieuwe defensienota.

Maar het rapport uit juni was juist wel gebaseerd op die nota, en de NAVO-analisten waren goed op de hoogte van de nieuwe plannen. De kritiek op het Nederlandse beleid was hiermee nog niet weggenomen. Ook hier zou minister Ollongren de Kamer verkeerd hebben voorgelicht. Het ministerie van Defensie beraadt zich nog op een reactie.