Politiek

Donald Trump bereidt zich voor op derde campagne voor presidentschap

15-11-2022 17:10

MAGA Donald Trump
EngineerPhotos / Shutterstock.com

PALM BEACH, Florida (AP) – Voormalig president Donald Trump bereidt zich voor op zijn derde campagne voor het Witte Huis op dinsdag, om verder te gaan na teleurstellende midterms nederlagen en om de geschiedenis te trotseren te midden van tekenen dat zijn greep op de Republikeinse Partij aan het afnemen is.

Trump had gehoopt de verwachte winst van de GOP in de verkiezingen van vorige week te gebruiken als springplank om zichzelf naar de nominatie van zijn partij te loodsen door in een vroeg stadium steun te verwerven om potentiële uitdagers op afstand te houden. In plaats daarvan wordt hij nu beschuldigd van het steunen van een reeks verliezende kandidaten na teleurstellende resultaten waarbij de Democraten de controle over de Senaat behielden en het nog te vroeg is om het Huis te controleren.

“Hopelijk wordt morgen een van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van ons land!” schreef Trump maandag op zijn sociale medianetwerk. Een aankondiging werd dinsdag om 21.00 uur EST verwacht vanuit zijn club in Palm Beach.

Zeldzame derde campagne

Nog een campagne is een opmerkelijke wending voor elke voormalige president, al helemaal één die geschiedenis schreef als de eerste die twee keer werd aangeklaagd en wiens termijn eindigde met zijn aanhangers die met geweld het Amerikaanse Capitool bestormden in een dodelijke poging om de vreedzame machtsoverdracht op 6 januari 2021 te stoppen. Slechts één president in de Amerikaanse geschiedenis werd verkozen voor twee niet-opeenvolgende termijnen: Grover Cleveland in 1884 en 1892.

Trump wordt ook geconfronteerd met een reeks intensievere strafrechtelijke onderzoeken, waaronder een onderzoek van het ministerie van Justitie naar de honderden documenten met geheime markeringen die werden ontdekt in dozen en laden in zijn Mar-a-Lago club.

Ron DeSantis

Hulpverleners en bondgenoten hadden er bij Trump op aangedrongen te wachten tot na de midterms – en dan tot na de senaatsverkiezingen van 6 december in Georgia – om zijn plannen bekend te maken. Maar Trump, die graag weer in de schijnwerpers staat, hoopt ook een lange lijst van potentiële uitdagers af te weren, waaronder Ron DeSantis, gouverneur van Florida, die vorige week de herverkiezing met gemak won en nu door velen in zijn partij wordt aangespoord om zich ook kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Trump heeft geprobeerd de schuld voor de prestaties van de GOP bij de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell te leggen – en bondgenoten van McConnell hebben kritiek geuit op Rick Scott, de senator van Florida die de campagnecommissie van de Republikeinen leidt.

Trump kreeg echter de meeste kritiek omdat hij in staten als Pennsylvania en Arizona kandidaten naar voren schoof die onaantrekkelijk waren voor algemene kiezers omdat ze zijn leugens over de verkiezingen van 2020 omarmden of harde standpunten aanhingen over zaken als abortus die niet strookten met de mainstream.

Terwijl Trump de steun heeft van de nummer 3 van het Huis, afgevaardigde Elise Stefanik, gingen anderen al verder.

Op de vraag of zij Trump zou steunen in 2024, zei de Republikeinse Senator Cynthia Lummis uit Wyoming maandag tegen verslaggevers: “Ik denk niet dat dat de juiste vraag is. Ik denk dat de vraag is, wie is de huidige leider van de Republikeinse Partij?”

Op de vraag wie dat was, antwoordde ze: “Ron DeSantis.”

Verloren wedstrijden

Senator Mitt Romney, (Republikeinen, Utah), een oude criticus van Trump, vergeleek Trump met een honkbalwerper die blijft verliezen na teleurstellingen van de GOP in 2018, 2020 en nu 2022.

“Hij stond op de heuvel en verloor drie opeenvolgende wedstrijden. Als we willen beginnen met winnen, hebben we iemand anders op de heuvel nodig. En we hebben een bank met zeer sterke kandidaten,” zei Romney. “Ik weet dat sommige fans van hem houden. Net als, weet je, een ouder wordende werper, er zijn altijd fans die hem voor altijd willen houden. Maar als je wedstrijden blijft verliezen, probeer dan wat nieuwe spelers op het veld te zetten.”

Anderen maakten zich zorgen dat de aankondiging van Trump een afleiding zou zijn van de race in Georgia en drongen er bij potentiële kandidaten op aan zich daar te concentreren.

“Wat echt belangrijk is voor iedereen die een kandidaat voor 2024 wil zijn, is om ons nu in 2022 te helpen de cyclus af te sluiten door de staat Georgia te winnen,” zei Senator John Thune, (Republikeinen, South Dakota).

“We hadden duidelijk hogere verwachtingen in de Senaat, die niet uitkwamen. Ik denk dat er veel verschillende dingen zijn die daaraan bijdragen,” voegde Thune eraan toe. “Maar ik denk dat mensen die zich te veel richten op de verkiezingen van 2020, dat is geen winnende strategie met onafhankelijke stemmen.”

DeSantis als kandidaat

Zelfs de rechtse bondgenoten van de voormalige president in de House Freedom Caucus hielden afstand in de aanloop naar de aankondiging van Trump.

“Ik ben gericht op wat hier gebeurt,” zei afgevaardigde Scott Perry, (Republikeinen Pensylvania), de Freedom Caucus voorzitter, toen wetgevers terugkeerden naar Capitol Hill op maandag. “Ik besteed gewoon geen aandacht aan die dingen, dus daar wil ik geen commentaar op geven.”

Ondertussen stuurden 86 Republikeinse wetgevers in Utah maandag een persbericht uit waarin ze DeSantis aanspoorden zich kandidaat te stellen, als uiting van ontevredenheid over het feit dat Trump de vaandeldrager van hun partij is. De mormoonse meerderheid in de staat staat al lang sceptisch tegenover Trumps isolationisme en schuttingtaal.

En in Michigan schreef Paul Cordes, stafchef van de Michigan Republikeinse Partij, een interne memo van vier pagina’s met kritiek op door Trump gesteunde kandidaten voor ‘statewide sweeps’ die de Democraten voor het eerst in 40 jaar volledige controle over de staatsregering zouden moeten geven. Dat omvat Tudor Dixon, die de gouverneursrace verloor van de Democratische zittende Gretchen Whitmer die won met dubbele cijfers.

Trump, schreef Cordes, was “populair bij onze achterban en een motiverende factor voor zijn aanhangers, maar zorgde voor uitdagingen op een stembiljet, vooral bij onafhankelijken en vrouwen in de midterms.”


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

President Donald Trump

Elon Musk: ‘Donald Trump bannen was grote fout van Twitter’

Nepnieuws

Witte Huis: social media moeten nadenken over rol nepnieuws en desinformatie Covid-19

Dr. Fauci

Dr. Anthony Fauci zegt ‘volledig mee te werken’ aan eventuele hoorzittingen Congres

Kim Yo Jong, Noord-Korea

Zus van Kim Jong-un, Kim Yo Jong, waarschuwt VS voor ‘een nog dodelijker veiligheidscrisis’

MAGA Donald Trump

Donald Trump wil niet terugkeren naar Twitter, ook al is zijn account niet meer geblokkeerd

Twitter, Elon Musk

Democraten in Senaat VS willen ‘streng toezicht’ op Twitter

Nancy Pelosi treedt af als Speaker of the House, Huis van Afgevaardigden, VS

Olietanker

VS: drone-aanval op olietanker voor kust Oman waarschijnlijk uitgevoerd door Iran

President Donald Trump

Donald Trump wil officieel opnieuw president van de Verenigde Staten worden

Atoombom, Kernwapens

Directeur CIA heeft meeting met directeur SVR, Russische inlichtingendienst

Noord-Korea North Korea

Zuid-Korea: ‘Provocaties Noord-Korea steeds agressiever’

President Joe Biden midterms

Stemmen Nevada geteld, Democraten behouden Senaat, met zeer kleine meerderheid

In Nevada, VS worden laatste stemmen beslissende senaatszetel geteld

USA President Joe Biden

VS Midterms: wanneer weten we de volledige uitslag? (Hint: dat kan nog lang duren)

MAGA Sjamaan

Geen dreiging tot verstoring verkiezingsinfrastructuur tijdens Midterms VS

Joe Biden

Midterms: Republikeinen verwachten winst, Democraten zetten zich schrap

MAGA Donald Trump

Midterms VS: Republikeinse verkiezingsontkenners in 30 van de 50 staten kandidaat verkiezingsfunctionaris

Noord-Korea North Korea

Noord-Korea: ‘Recente raketlanceringen oefening om genadeloos Amerikaanse, Zuid-Koreaanse doelen te raken’

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder