Ondernemen & zzp

EU-toezichthouders voor banken doen diepte-onderzoek naar ‘greenwashing’

15-11-2022 18:14

Groen Greenwashing
Shutterstock.

LONDEN, 15 november (Reuters) – De toezichthouders voor banken, effecten en verzekeringen van de Europese Unie zijn dinsdag een gezamenlijke openbare raadpleging gestart om hen een beter inzicht te geven in ‘greenwashing‘, nu miljarden euro’s vloeien naar beleggingen die hun duurzaamheidsargumenten aanprijzen.

Met greenwashing worden bedrijven of producten bedoeld die hun duurzaamheidsclaims overdrijven om beleggers aan te trekken en het blok is al bezig met de invoering van verplichte openbaarmaking voor vermogensbeheerders en bedrijven.

Oproep tot bewijs

“De groeiende vraag naar duurzaamheidsgerelateerde producten in combinatie met de snel evoluerende regelgeving en het aanbod van duurzaamheidsgerelateerde producten creĆ«ert een context die kan leiden tot meer risico’s op greenwashing”, aldus de waakhonden in een gezamenlijke verklaring.

Regelgevers doen gewoonlijk een oproep tot bewijs voordat ze nieuwe regels opstellen.

De drie waakhonden zullen naar verwachting eind mei 2024 definitieve aanbevelingen doen aan het uitvoerend orgaan van de EU, de Europese Commissie, die bevoegd is om wetten voor te stellen.

De waakhonden zeiden dat ze op zoek waren naar greenwashing in het hele milieu-, sociaal en bestuursspectrum (ESG) met betrekking tot bedrijven, producten en diensten.