Binnenland

Lachgasgebruikers uitgelachen, vanaf 1 januari geldt verbod

15-11-2022 09:06

Lois GoBe/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Lachgas (distikstofmonoxide) mag vanaf 1 januari 2023 alleen nog voor medische en technische doeleinden worden gebruikt. Het kabinet maakte maandag bekend dat er vanaf het begin van volgend jaar een verbod geldt voor recreatief gebruik van het gas. Dit moet het aantal ongelukken, en de hoeveelheid overlast met lachgasgebruikers terugdringen.

De politietop laat inmiddels weten blij te zijn met het verbod. Agenten krijgen hiermee de mogelijkheid om direct op te treden, wanneer ze bijvoorbeeld een automobilist tegenkomen die lachgas vervoert. Zo zijn verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel is hopelijk te voorkomen. Vorig jaar alleen vielen hierbij 63 doden in het verkeer, en liepen bij nog eens 362 ongevallen mensen ernstig letsel op.

De branchevereniging voor lachgasleveranciers is tegen een verbod, en had liever gezien dat het gas beter wordt gereguleerd. Dit zou beter werken dan een totaalverbod, waarbij de verkoop van lachgas voor recreatie mogelijk ondergronds gaat.

Het lachgasverbod komt nadat de Raad van State zich in juli terughoudend had uitgesproken over het wetsvoorstel. De Raad vond dat het kabinet het verbod beter moest onderbouwen, en een duidelijker onderscheid moest maken tussen het gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden enerzijds, en recreatie anderzijds. Het kabinet lijkt het aanvankelijke wetsvoorstel nu toch door te zetten, en gelooft dat dit onderscheid voldoende is gemaakt.