Binnenland

OM eist straffen tot 18 jaar voor overvallers waardetransport

15-11-2022 13:40

VanderWolf Images/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot 18 jaar voor een groep van 7 verdachten van een overval op een waardetransport in Amsterdam. De mannen probeerden vorig jaar mei het transport te overvallen bij een bedrijf dat edelmetalen omsmelt. Bij de vlucht voor de politie werd door de verdachten op agenten geschoten. Een van de vluchtauto’s eindigde bij de klopjacht in een tuin in Broek en Waterland.

Tekst gaat verder na de video

De verdachten zijn afkomstig uit België en Frankrijk. Ze hadden hun zinnen gezet op een buit met een waarde van 50 miljoen euro. Volgens het OM zouden de verdachten gericht hebben geschoten op zeker 12 agenten, en mag men van een wonder spreken dat er geen doden of gewonden zijn gevallen onder agenten of omstanders. 3 van de overvallers wisten na de achtervolging te ontkomen, maar werden later alsnog gearresteerd.

Volgens de officier van justitie is een straf ”aan de maximale bovengrens van ernst” op zijn plaats. Naast de 7 verdachten die dinsdag hun strafeis hoorden, is er ook nog een man die bij de bende hoorde, maar niet bij de overval zelf aanwezig was. Hij heeft eerder een strafeis van 5 jaar gekregen.