Binnenland

D66 wil dat OM politieke partijen moet kunnen verbieden

16-11-2022 08:35

Jan Paternotte (D66)
Jan Paternotte (D66). Screenshot Youtube.

Door: Jan Omvlee, TPO- Als het aan D66-fractievoorzitter Jan Paternotte ligt, moet het Openbaar Ministerie de mogelijkheid krijgen om politieke partijen te verbieden. Er bestaat al Wetgeving die gebruikt kant worden om organisaties te verbieden die de rechtsstaat ontwrichten, zoals criminele motorbendes. Deze wetgeving kent echter een uitzondering voor politieke partijen, en daar wil D66 verandering in brengen.

Paternotte wijst naar recente uitspraken van Gideon van Meijeren, Kamerlid voor Forum voor Democratie. Van Meijeren speculeerde onlangs in een interview over het door middel van demonstraties bij de Tweede Kamer verjagen van de huidige regering. Volgens Paternotte vertoonde dit gelijkenissen met de Amerikaanse bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Het Om bekijkt momenteel of de uitspraken van Van Meijeren strafbaar zijn, maar Paternotte vindt dat er gekeken moet kunnen worden naar de FvD als organisatie. Paternotte zegt een daadwerkelijk verbod over te willen laten aan het OM.