Herman Brusselmans – ‘Dat Arabieren geen al te leuke pipo’s zijn kunnen we doorgaans niet naastkijken’

16-11-2022 10:33

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans. Foto: Michiel Hendryckx/wikimedia. Bewerkt door TPO.

OPINIE

Natuurlijk blijft de vraag of het WK Voetbal afgezegd, geboycot of gestopt moet worden, om op die manier te protesteren tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar. Die schendingen zijn niet van de poes. Als je in Qatar niet behoort tot het milieu van de dictators en als je derhalve een Qatarese Jan met de pet bent, en je durft het aan om een glaasje alcoholhoudende port te drinken, dan word je hoe dan ook door je buurman of iemand anders verraden en aangegeven, en dan beland je in de dichtstbijzijnde folterkelder, word er tienduizend volt door je lul gejaagd, worden je testikels verwijderd met een verroest broodmes, en worden je handen en voeten in een bak boorzuur gehangen, net zoals het plaatsvindt in alle andere Arabische landen.

Ik weet niet wat het is met die Arabieren, maar dat ze geen al te leuke pipo’s zijn, daar kunnen we doorgaans niet naastkijken. De rest van de wereld trekt zich daar in wezen geen reet van aan, zeker niet als die rest van de wereld in Qatar tegen een balletje mag gaan trappen. De spelers en hun entourages worden ontvangen als koningen, worden elk onderworpen aan een driedubbele VIP-behandeling, en wie erom vraagt kan gerust een topcallgirl op z’n kamer krijgen, zolang de spelers zich beperken tot voetballen en hun gore bek dichthouden over de schrijnende toestand van het gewone volk in de onheilsstaat die Qatar is, en allicht tot het einde der tijden zal blijven.

Overigens is het verboden om tijdens het WK op om welke manier ook te hinten naar onderwerpen die de Qatarese regenringskliek niet bevallen. Je mag bijvoorbeeld niet een shirt dragen, waarop staat gedrukt: ‘Homo’s zijn leuk’, ‘Lang leve de joden’, of ‘Zuip je te pletter’, want als je zo’n shirt wel draagt, dan zal een sluipschutter, die gecamoufleerd op het dak van het stadion ligt, je tijdens de wedstrijd een kogel door de kop jagen, en wat later zal een officieel perscommuniqué worden uitgevaardigd waarin wordt vermeld dat je overleden bent aan een plotse, onverwachte hersenbloeding.

Maargoed, de voetballers zullen braaf zijn, zich amuseren, en wereldkampioen proberen worden. Ook hun begeleiders, hun technische en medische staf, hun supporters, en de leden van de pers kunnen maar beter braaf zijn, want de sluipschutters liggen heus niet alleen op de daken van de stadions. Die liggen overal.

Hoe moeten we het ondertussen aanpakken hier op het thuisfront? Kunnen wij in onze kranten en op de radio en de tv en de sociale media onze ongenoegens uiten omtrent het belachelijke, hypocriete voetbalcircus in Qatar? Dat kun je maar beter niet doen, want zoals gezegd zitten de Qatarese vernietigers overal, dus misschien ook in de achtertuin van een journalist die in De Zaandamse Bode een artikel heeft geschreven waarin hij het Qatarese regime vergelijkt met dat in Noord-Korea, Syrië, of Jemen.

Zelf zal ik ook een paar keer te gast zijn,  onder andere in Studio Sport en gelijkaardige sportprogramma’s op de Vlaamse tv, en waarin het m’n taak zal zijn om een aantal wedstrijden mede van randcommentaar te voorzien. Ik zal me, om m’n hachje onbeschadigd te houden, beperken tot louter voetbalgerelateerde opmerkingen, zoals ‘Teun Koopmeiers is een van de zwakste voetballers op dit toernooi’, ‘Xavi Simons had beter eerst wat boterhammen met wonderkaas gegeten voor hij tot Oranje mocht gaan behoren’, en ‘Romelu Lukaku heeft voor de zoveelste keer het balgevoel van een steenezel met betonnen klompen aan z’n poten.’

Voor de rest zal ik m’n gore bek proberen dichthouden.

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

 

Lees meer van Herman Brusselmans!