Buitenland

Olietanker in bezit van Israelische miljardair gebombardeerd door drone, Iran verdacht

16-11-2022 10:06

Olietanker
Shutterstock.

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) – Een olietanker van een Israëlische miljardair is voor de kust van Oman getroffen door een bom dragende drone, terwijl de spanningen met Iran zijn opgelopen, vertelde een ambtenaar woensdag aan The Associated Press.

De aanval gebeurde dinsdagavond voor de kust van Oman, zei de in het Midden-Oosten gevestigde defensiefunctionaris.

De ambtenaar sprak op voorwaarde van anonimiteit omdat hij geen toestemming had om de aanval publiekelijk te bespreken.

Eastern Pacific Shipping

Het United Kingdom Maritime Trade Operations, een Britse militaire organisatie in de regio die de scheepvaart controleert, vertelde de AP: “We zijn ons bewust van een incident en het wordt op dit moment onderzocht.”

De ambtenaar identificeerde het aangevallen schip als de onder Liberiaanse vlag varende olietanker Pacific Zircon. Die tanker wordt beheerd door Eastern Pacific Shipping uit Singapore, een bedrijf dat uiteindelijk eigendom is van de Israëlische miljardair Idan Ofer.

Een telefoonnummer van Eastern Pacific werd woensdag niet beantwoord.

Hoewel niemand onmiddellijk de verantwoordelijkheid voor de aanval opeiste, viel de verdenking onmiddellijk op Iran.

Teheran en Israël zijn al jaren verwikkeld in een schaduwoorlog in het Midden-Oosten, waarbij sommige drone-aanvallen gericht waren op Israëlische schepen die in de regio varen.

Eerdere aanvallen Iran

De VS gaven Iran ook de schuld van een reeks aanvallen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten in 2019. Teheran was toen begonnen met het escaleren van zijn nucleaire programma na de eenzijdige terugtrekking van de VS uit zijn atoomovereenkomst met de wereldmachten.

Iraanse staatsmedia hebben de aanval op de Pacific Zircon niet onmiddellijk erkend.