Buitenland

President Joe Biden: ‘Raketten in Polen waarschijnlijk niet vanuit Rusland afgevuurd’

16-11-2022 10:16

Buk Boek Rusland Raket
Elena Koromyslova/Shutterstock.

Update: De Amerikaanse president Joe Biden vertelde de G7 en NAVO-partners dat een raketontploffing in Polen werd veroorzaakt door een Oekraïense luchtverdedigingsraket. Dit zegt een NAVO-bron tegen Reuters op woensdag. (10:39)

WARSCHAU, 16 november (Reuters) – Een raket die twee mensen in Polen doodde is waarschijnlijk niet vanuit Rusland afgevuurd, heeft de Amerikaanse president Joe Biden woensdag gezegd, nadat de ontploffing wereldwijd alarm sloeg dat het conflict in Oekraïne zich zou kunnen uitbreiden naar de buurlanden.

De NAVO-ambassadeurs zouden woensdag een spoedvergadering houden om te reageren op de explosie in een graandrogerij bij de Oekraïense grens, die plaatsvond terwijl Rusland tientallen raketten afvuurde op steden in Oekraïne.

Kiev zegt dat het de meeste van de inkomende Russische raketten heeft neergeschoten met zijn eigen luchtverdedigingsraketten. Oekraïne’s Volyn regio, net over de grens met Polen, was een van de vele waarvan het zegt dat het het doelwit was van Ruslands aanvallen.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de raket viel op Przewodow, een dorp ongeveer 6 kilometer van de grens met Oekraïne. De Poolse president Andrzej Duda vertelde verslaggevers dat het “hoogstwaarschijnlijk een Russisch gemaakte raket” was, maar dat er geen concreet bewijs was van wie het afvuurde.

Zowel de langeafstandsraketten van Rusland als de luchtverdedigingsraketten die Oekraïne afvuurde om ze neer te schieten zijn van Russische makelij.

Volledig onderzoek

Op de vraag of het te vroeg was om te zeggen of de raket door Rusland werd afgevuurd, zei Biden: “Er is voorlopige informatie die dat betwist. Ik wil dat niet zeggen totdat we het volledig hebben onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk gezien het traject dat het vanuit Rusland is afgevuurd, maar we zullen zien.”

De Verenigde Staten en de NAVO-landen zouden een volledig onderzoek instellen alvorens op te treden, zei Biden, die in Indonesië sprak na een ontmoeting met andere westerse leiders in de marge van een top van de grote economieën van de G20.

Het persbureau Associated Press, dat aanvankelijk een hoge ambtenaar van de Amerikaanse inlichtingendienst had geciteerd die zei dat Russische raketten de ontploffing in Polen hadden veroorzaakt, citeerde later Amerikaanse functionarissen die zeiden dat de eerste bevindingen nu waren dat de ontploffing was veroorzaakt door Oekraïense luchtverdedigingsraketten.

Een inwoner die niet geïdentificeerd wilde worden, zei dat de twee slachtoffers mannen waren die zich in de buurt van het weeggebied van een graanfaciliteit bevonden.

Het Russische ministerie van Defensie ontkende dat Russische raketten het Poolse grondgebied hadden geraakt en beschreef dergelijke berichten als “een opzettelijke provocatie gericht op het escaleren van de situatie”.

“Er is een poging om een directe militaire botsing tussen de NAVO en Rusland uit te lokken, met alle gevolgen voor de wereld,” zei Dmitry Polyansky, het hoofd van de permanente missie van Rusland bij de Verenigde Naties, op zijn Telegram-kanaal.

Significante escalatie

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei, zonder bewijs te leveren, dat Russische raketten Polen hebben geraakt in een “significante escalatie” van het conflict.

“Heel Europa en de wereld moeten volledig worden beschermd tegen terroristisch Rusland,” zei hij in een tweet na een telefoongesprek met de Poolse president Duda.

Sommige westerse leiders zeiden dat wie de raket ook heeft afgevuurd, Rusland uiteindelijk verantwoordelijk is.

“Zij benadrukten dat, ongeacht de uitkomst van dat onderzoek, Poetin’s invasie van Oekraïne volledig schuldig is aan het voortdurende geweld,” zei het kantoor van de Britse premier Rishi Sunak na een ontmoeting tussen Sunak en de Canadese premier Justin Trudeau.

Ambtenaren in Warschau zeiden dat NAVO-lid Polen waarschijnlijk zal verzoeken om een vergadering van het westerse militaire bondgenootschap krachtens artikel 4, en de kwestie ook ter sprake zal brengen tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op woensdag.

Artikel 4 van het NAVO-verdrag vereist dat leden overleg plegen als een van hen van mening is dat zijn veiligheid wordt bedreigd, terwijl artikel 5 vereist dat leden elkaar verdedigen tegen aanvallen.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dat Polen de paraatheid van sommige militaire eenheden verhoogt, en riep alle Polen op kalm te blijven.

Biden vertelde Duda in een gesprek dat Washington een “ijzersterke toewijding aan de NAVO” heeft en het onderzoek van Polen zal steunen, zei het Witte Huis.

Patroon van massale aanvallen

Patroon De explosie in Polen kwam terwijl Rusland steden in heel Oekraïne bestookte met raketten in wat Kiev de zwaarste aanvallen van de oorlog tot nu toe noemde, dagen nadat Moskou Kherson, de enige Oekraïense regionale hoofdstad die het had veroverd sinds het begin van de invasie, had verlaten.

Rusland heeft de afgelopen weken een patroon van massale aanvallen op Oekraïense steden uitgevoerd om hun macht uit te schakelen na tegenslagen op het slagveld.

De leiders van de G20, waar Rusland wel maar Oekraïne niet deel van uitmaakt, hebben woensdag een verklaring uitgegeven waarin zij de agressie van Rusland tegen Oekraïne “in de sterkste bewoordingen” betreuren. Volgens de verklaring veroordeelden de meeste leden de oorlog in Oekraïne krachtig, maar er werd aan toegevoegd dat er binnen de groep andere standpunten bestonden.

De Oekraïense minister van Defensie Oleksiy Reznikov zei dat Kiev had gewaarschuwd voor het gevaar van Russische raketten voor de buurlanden en had opgeroepen tot het instellen van een vliegverbod.

“We vroegen om het luchtruim te sluiten, want het luchtruim heeft geen grenzen. Niet voor ongecontroleerde raketten. Niet voor de dreiging die ze vormen voor onze EU & NAVO buren. De handschoenen zijn uit. Tijd om te winnen,” zei hij in een Twitter-post.