Buitenland

Minderjarige asielzoekers afkomstig van Ocean Viking vluchten uit Frans asielzoekerscentrum

17-11-2022 20:48

Migranten in boot
AP Photo/Francisco Seco.

PARIJS, 17 november (Reuters) – Meer dan de helft van de 44 minderjarigen die aan boord van het omstreden reddingsschip Ocean Viking waren, zijn gevlucht voor de Franse sociale diensten die voor hen zorgden, zeiden de autoriteiten donderdag.

Zes dagen geleden liet Frankrijk het liefdadigheidsschip met meer dan 200 in de Middellandse Zee geredde migranten aanmeren in de haven van Toulon, in de zuidelijke regio Var, nadat Italië had geweigerd hen op te nemen.

Dit leidde tot een geschil tussen de twee landen en een veroordeling door rechtse Franse partijen, die de regering ervan beschuldigden een zachte aanpak van immigratie te hanteren.

Op donderdag zei de prefectuur van Var dat 26 van de 44 minderjarigen op het schip het hotel in Toulon, waar zij waren ondergebracht, waren ontvlucht.

Voornamelijk Eritreeërs

In een verklaring zei de prefect dat de kinderen die vertrokken waren, voornamelijk Eritreeërs waren die zich liever bij familie in andere Europese landen wilden voegen, waaronder Nederland, Luxemburg, Zwitserland en Duitsland.

De kinderen werden niet opgesloten en konden gaan en staan waar ze wilden. De volwassenen die aan boord waren van het schip, dat door Artsen zonder Grenzen (AZG) wordt beheerd, worden vastgehouden in een sociaal centrum en mogen niet vertrekken.

De prefectuur zei dat de sociale diensten tijdelijk onderdak, medische zorg en onderwijs zullen blijven verstrekken aan de resterende Ocean Viking-minners die onder hun hoede staan.

Vorige week zei de prefect van de regio Var dat de migranten naar een opvangcentrum zouden worden gestuurd waar zij medische zorg zouden krijgen en hun asielaanvragen zouden worden behandeld. Degenen die niet in aanmerking komen voor een verblijf zullen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.