Binnenland

Sportverenigingen luiden noodklok vanwege energiekosten

17-11-2022 12:59

Hans Verburg/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Amateursportclubs hebben het zwaar. Daniel Klijn, van het Register voor Verenigingsbestuurders, zegt tegen RTL dat veel clubs op omvallen staan, en overwegen om de komende winter de sportzalen deels of gedeeltelijk te sluiten.

De verenigingen moeten het hebben van vrijwilligerswerk en ledencontributies, en deze zijn niet opgewassen tegen de hoge energieprijzen. Uit een enquĂȘte onder 1200 verenigingsbestuurders blijkt dat een meerderheid van de verenigingsleden de contributie waarschijnlijk niet lang kan blijven betalen.

Ook overheerst het gevoel dat de overheid de verenigingen aan hun lot overlaat. De PvdA pleit nu voor een speciaal noodfonds waarmee het kabinet de clubs bij kan staan. Zo moeten sluitingen voorkomen worden.

Het kabinetsplan om huishoudens te steunen bij het betalen van de energiekosten, lijkt ook vertraging op te gaan lopen. Het Financieel Dagblad meldt dat energiebedrijven de geplande ingang van de kabinetsmaatregelen op 1 januari waarschijnlijk niet gaan halen. Energieaanbieders moeten vaste contracten aan gaan bieden, maar deze zijn volgens de concerns zelf niet rendabel. Overstappende klanten kosten energiebedrijven veel geld, omdat voor vertrekkende klanten al energie is ingekocht tegen een hoge prijs. Bovendien zou het tegelijkertijd invoeren van een prijsplafond teveel gevraagd zijn. Dit zou op IT-gebied te lastig zijn.