Buitenland

Nederland wil reactie Russische ambassade op MH17-uitspraak

18-11-2022 16:44

De Russische ambassade in Den Haag. www.hollandfoto.net/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft Nederland de Russische ambassadeur om uitleg gevraagd vanwege Russische uitspraken over het MH17-proces. Na afloop van de veroordeling van drie van de vier verdachten zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de rechtbank ”de principes van onpartijdigheid” had genegeerd.

Volgens Hoekstra moet de Russische ambassadeur nu maar eens verantwoording afleggen namens zijn land. Hoekstra noemde de uitspraken van het Russische ministerie onjuist, onfatsoenlijk, en ”de wereld op zijn kop”. Minister Hoekstra moest zelf afgelopen dinsdag nog dekking zoeken tijdens een bezoek aan Kiev. Rusland voerde die dag meerdere raketaanvallen uit op Oekraïense steden, waaronder de hoofdstad. De Nederlandse delegatie moest voor de zekerheid naar een schuilkelder geleid worden.

De verdachten in het MH17-proces zitten allemaal in Rusland of in door Rusland geclaimde Oekraïense gebieden. Moskou weigert ze uit te leveren, en bevestigde dit na de uitspraak van de rechter nogmaals. Slechts één van de verdachten had een advocatenteam om hem voor de rechtbank te verdedigen.

Deze verdachte, Oleg Poelatov, is als enige nu vrijgesproken van schuld aan het neerschieten van vlucht MH17. De andere drie hebben levenslang gekregen, Maar het lijkt er niet op dat ze ook maar een dag van die straf uit zullen zitten. De rechtbank acht niet bewezen dat Poelatov verantwoordelijk was voor het inzetten van het raketsysteem waarmee MH17 werd neergeschoten. Ook had hij die inzet niet kunnen voorkomen. Het OM onderzoekt de uitspraak, en kan nog in hoger beroep gaan.