Buitenland

Toch wel alcoholverbod in stadions tijdens WK Voetbal Qatar

18-11-2022 12:21

Bier
Shutterstock.

DOHA 18 november (Reuters) – In een ommekeer zullen de organisatoren van de Wereldcup vrijdag aankondigen dat er geen alcoholisch bier zal worden verkocht aan fans in de stadions van Qatar, vertelde een bron met kennis van de beslissing aan Reuters.

De verwachte aankondiging komt twee dagen voor de aftrap van het WK op zondag, het eerste dat wordt gehouden in een conservatief moslimland met strenge controles op alcohol, waarvan de consumptie in het openbaar verboden is.

“Er komt een groter aantal fans uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië, waar alcohol niet zo’n grote rol speelt in de cultuur,” zei de bron op voorwaarde van anonimiteit omdat hij vooruitliep op een aankondiging.

“De gedachte was dat de aanwezigheid van alcohol voor veel fans geen plezierige ervaring zou opleveren.”

Sponsor Budweiser

Budweiser, een belangrijke WK-sponsor met exclusieve rechten om bier te verkopen op het toernooi, zou drie uur voor en één uur na elke wedstrijd alcoholisch bier verkopen binnen de zone met tickets rond elk van de acht stadions.

Maar de omkering van dat beleid komt na langdurige onderhandelingen tussen FIFA-voorzitter Gianni Infantino, Budweiser en leidinggevenden van Qatar’s Supreme Committee for Delivery and Legacy (SC), dat het WK organiseert, aldus de bron.

Er zal nog steeds alcohol worden geschonken in de horecazones van de stadions, voegde de bron eraan toe.

Noch Budweiser, noch de FIFA, noch het SC reageerden op het verzoek van Reuters om commentaar.

14 dollar per halve liter

Sinds Qatar in 2010 de gastrechten verwierf, zijn er vragen gerezen over de rol van alcohol tijdens het WK van dit jaar. Hoewel Qatar geen ‘droge’ staat is zoals buurland Saoedi-Arabië, is het nuttigen van alcohol op openbare plaatsen illegaal in Qatar.

Bezoekers kunnen geen alcohol meenemen naar Qatar, zelfs niet van de belastingvrije afdeling van de luchthaven, en de meesten kunnen geen alcohol kopen in de enige slijterij van het land. Alcohol wordt verkocht in bars in sommige hotels, waar bier ongeveer 15 dollar per halve liter kost.

Budweiser zal nog steeds alcoholisch bier verkopen op het FIFA Fan Fest in het centrum van Doha, zei de bron, waar het wordt aangeboden voor ongeveer 14 dollar per halve liter Ook in sommige andere fanzones zal alcohol worden verkocht, terwijl andere zones alcoholvrij zijn.

Fans kunnen beslissen waar ze heen willen zonder zich ongemakkelijk te voelen. In stadions was dit voorheen niet het geval”, aldus de bron.