Weten & Tech

Twitter op de hobbel door ‘hardcore’ ultimatum Musk

18-11-2022 12:15

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

Door: Jan Omvlee, TPO- De chaos bij Twitter lijkt deze week compleet. Eigenaar Elon Musk had begin november al ongeveer de helft van de werknemers naar huis gestuurd, en daar komt nu een nieuwe ontslagronde bij.

De overgebleven werknemers kregen begin deze week een ultimatum. Ze konden in een online formulier hun handtekening zetten onder ”Twitter 2.0” en accepteren dat het werk ”extreem hardcore” moest worden om de competitie te verslaan. Dat betekende lange uren intensief werken. ”Alleen buitengewone prestaties zullen voldoende zijn”. Mensen die dit niet ondersteunden, konden vertrekken. Ze zouden nog drie maanden doorbetaald krijgen, waarin ze een nieuwe baan konden zoeken.

Tekst gaat verder na de Tweet

Het ultimatum liep donderdag af, en het lijkt erop dat grote delen van het personeelsbestand hun handtekening niet hebben gezet. Naar schatting zouden enkele honderden werknemers zelf het bijltje erbij neer hebben gegooid, waaronder een groot aantal software ontwikkelaars. Musk zou nu met een aantal belangrijke ontwikkelaars persoonlijke gesprekken voeren, in de hoop ze zo te kunnen behouden.

Twitter houdt tot maandag de kantoren gesloten, en heeft alle werknemerspassen geblokkeerd. De vrees lijkt te bestaan dat ontevreden (ex)werknemers van hun laatste momenten op de werkvloer gebruik kunnen maken om schade aan te richten. Eerder deze maand liet Musk zijn werknemers nog weten dat werken vanuit huis niet langer acceptabel was, en dat ze op kantoor moesten verschijnen.

De negatieve reacties van werknemers hebben er inmiddels voor gezorgd dat Musk zijn toon wat heeft gematigd. Zo stelde hij donderdagmiddag in een mail naar de werknemers dat ze minstens één keer per maand een fysieke ontmoeting moeten hebben met hun collega’s. Thuiswerken helemaal uitbannen is dus niet meer de verwachting. Wat ”hardcore” werk betreft is het volgens Musk vooral belangrijk dat managers aan kunnen tonen dat hun ondergeschikten ”een excellente bijdrage” leveren aan het bedrijf.

Op Twitter zelf weet Musk nog blijk te geven van enig gevoel voor humor.