Buitenland

Donald Trump wil niet terugkeren naar Twitter, ook al is zijn account niet meer geblokkeerd

20-11-2022 10:32

MAGA Donald Trump
EngineerPhotos / Shutterstock.com

19 november (Reuters)Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat hij geen interesse heeft om terug te keren naar Twitter, ook al stemde een kleine meerderheid voor herplaatsing van de voormalige Amerikaanse president, die van de sociale mediadienst werd verbannen wegens het aanzetten tot geweld, in een peiling georganiseerd door nieuwe eigenaar Elon Musk.

Iets meer dan 15 miljoen Twitter-gebruikers stemden in de poll waarbij 51,8% voor herplaatsing stemde.

“Het volk heeft gesproken. Trump zal weer toegang krijgen,” tweette Musk.

Trump’s Twitter-account, dat meer dan 88 miljoen volgers had voordat hij werd verbannen op 8 januari 2021, begon volgers te verzamelen en had bijna 100.000 volgers tegen 22.00 uur zaterdag. Sommige gebruikers meldden aanvankelijk dat ze het herstelde account zaterdagavond niet konden volgen.

Trump was eerder op de dag minder enthousiast.

“Ik zie er geen reden voor,” zei de voormalige president via video toen hem werd gevraagd of hij van plan was terug te keren naar Twitter door een panel op de jaarlijkse leiderschapsbijeenkomst van de Republikeinse Joodse Coalitie.

Hij zei dat hij zou vasthouden aan zijn nieuwe platform Truth Social, de app ontwikkeld door zijn Trump Media & Technology Group (TMTG) startup, die volgens hem een betere gebruikersbetrokkenheid had dan Twitter en het “fenomenaal goed” deed.

Twitter reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Twitter-adverteerders

Trump, die dinsdag een poging lanceerde om het Witte Huis in 2024 te heroveren, prees Musk en zei dat hij hem altijd had gemogen. Maar Trump zei ook dat Twitter last had van bots, nepaccounts en dat de problemen waarmee het te maken had “ongelooflijk” waren.

Musk zei in mei voor het eerst dat hij van plan was het verbod op Trump terug te draaien, en de timing van een eventuele terugkeer van Trump werd nauwlettend in de gaten gehouden – en gevreesd – door veel van de adverteerders van Twitter.

De miljardair heeft sindsdien geprobeerd gebruikers en adverteerders gerust te stellen dat een dergelijke beslissing zou worden genomen na overweging door een inhoudsraad bestaande uit mensen met “zeer uiteenlopende standpunten” en dat er geen accounts zouden worden teruggeplaatst voordat de raad bijeenkwam.

Hij zei ook dat Twitter geen verbannen gebruikers zou herstellen totdat er een “duidelijk proces was om dat te doen”.

Maar deze week herstelde Musk de komiek Kathy Griffin, die was verbannen omdat ze haar profielnaam had veranderd in “Elon Musk”, wat in strijd was met zijn nieuwe regel tegen imitatie zonder aan te geven dat het om een parodie-account ging. Er is geen nieuwe informatie over het proces of de moderatieraad.

Een no-show van Trump zou de bezorgdheid kunnen verminderen bij grote adverteerders, die al bezorgd zijn door Musk’s drastische hervorming van Twitter.

Hij heeft het personeelsbestand gehalveerd en flink gesneden in het trust– en veiligheidsteam van het bedrijf, dat de verspreiding van desinformatie en schadelijke inhoud moet voorkomen. Deze acties en de tweets van Musk hebben grote bedrijven ertoe aangezet geen reclame meer te maken op de site, omdat ze controleren hoe het platform omgaat met haatzaaien.

Truth Social

Op zaterdag meldde Bloomberg dat Twitter meer werknemers in zijn verkoop- en partnerschapsafdelingen zou kunnen ontslaan, onder vermelding van ongenoemde bronnen, slechts enkele dagen na een massaal ontslag van ingenieurs.

Als Trump terugkeert naar Twitter, zou dat vragen oproepen over zijn betrokkenheid bij Truth Social, dat in februari in de App Store van Apple en in oktober in de Play Store van Google is gelanceerd. Trump heeft ongeveer 4,57 miljoen volgers op Truth Social.

Truth Social is Trumps belangrijkste bron van directe communicatie met zijn volgers sinds hij in mei regelmatig berichten op de app begon te plaatsen. Hij heeft Truth Social gebruikt om zijn bondgenoten te promoten, tegenstanders te bekritiseren en zijn reputatie te verdedigen temidden van juridisch onderzoek door staats-, congres- en federale onderzoekers.

Zijn overeenkomst met het bedrijf opent echter de deur voor Trump om zich uitgebreid op andere platforms te engageren. Trump is verplicht om Truth Social een exclusiviteit van zes uur te geven voor elke post – maar is vrij om “politieke berichten, politieke fondsenwerving of get-out-the-stem inspanningen” te posten op elke site, op elk moment, volgens een SEC filing van mei.