Buitenland

‘Balkanlanden zijn belangrijke spelers op de Europese drugsmarkt geworden’

21-11-2022 16:43

Coke
Shutterstock.

21 november (Reuters) – Criminele netwerken in de westelijke Balkan zijn belangrijke spelers geworden op zowel de regionale als de Europese drugsmarkten, aldus een rapport van het drugsagentschap van het blok (EWDD) op maandag.

Uit het verslag blijkt dat de strategische geografische ligging van landen als Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo, in combinatie met de grote vraag naar drugs, met name in de Europese Unie en Turkije, de activiteiten van criminele groepen heeft versneld.

“Sommige EU-landen liggen op smokkelroutes die door de Westelijke Balkan lopen voordat ze de EU weer binnenkomen. Dit betekent dat de handelsstromen complex kunnen zijn”, aldus het agentschap in het verslag, dat deel uitmaakt van een groter regionaal onderzoek dat tussen 2019 en 2022 wordt uitgevoerd.

Grote diaspora’s uit de regio in de EU vormen ook een pool van personen die kunnen worden uitgebuit of geronseld in deze netwerken, aldus het verslag.

Havens van Rotterdam en Antwerpen

Het EWDD meldde de operationele aanwezigheid van groepen uit de Westelijke Balkan in België en Nederland, waar de havens van Antwerpen en Rotterdam belangrijk zijn voor de distributie en invoer van drugs in de EU.

Duitsland, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn ook belangrijke locaties voor deze groepen op de markten voor cocaïne, heroïne en cannabis in Europa, aldus het EWDD.

Deze maffia-achtige netwerken hebben ook de nieuwste beschikbare technologie gebruikt om de efficiëntie van de drugsproductie, de drugshandel en het witwassen van geld te verbeteren, aldus het rapport.

Dat omvat complexe apparatuur voor binnenteelt, drones of het gebruik van cryptocurrencies en gecodeerde communicatie.

Schuilplaats voor criminelen

Zowel de Westelijke Balkan als de EU-landen dienen als schuilplaats voor criminelen die zich verbergen voor rivaliserende criminele groepen of rechtshandhaving.

“Leden van Italiaanse en Turkse criminele netwerken zouden zich aan justitie onttrekken door zich in de Westelijke Balkan te vestigen, terwijl Russische criminele organisaties betrokken zouden zijn bij witwasactiviteiten langs de kustlijn van de regio”, aldus het EWDD.

Lees ook: Britse minister BZ: ‘Invasie van asielzoekers, asielsysteem kapot en oncontroleerbaar’
Lees ook: Albanië beschuldigt Groot-Britannië van ‘krankzinnige, gemakkelijke misdaadretoriek’