Binnenland

Gemeente Urk worstelt met jongerenoverlast

21-11-2022 15:38

Jan Schneckenhaus/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Op Urk was het afgelopen zaterdag weer eens onrustig, en de burgemeester heeft er volgens Omroep Flevoland geen goed woord voor over. Een groep van ongeveer 100 jongeren ging zaterdagavond de straat op. Enkelen staken kliko’s in brand, en midden op een rotonde werd brand gesticht. Uiteindelijk moest de politie ingrijpen met honden en een stuk of dertig agenten.

Volgens burgemeester Cees van den Bos (SGP) was er geen enkele aanleiding voor de onrust. Er was geen demonstratie tegen coronamaatregelen of voor zwarte piet. Op sociale media zouden berichten rond zijn gegaan waarin de jongeren elkaar opriepen om te komen, met daarbij de suggestie dat het om een pro-piet demo zou gaan. In Staphorst liep een groep demonstranten van Kick Out Zwarte Piet tegen een blokkade van lokale jongeren. Daar werden er voorwerpen van de demonstranten afgepakt, waaronder protestborden.

Urk heeft sinds een paar jaar een ”ouderwacht” die op straat overlastgevende jongeren aan moet spreken zonder daar direct de politie bij te betrekken. Deze groep krijgt een oproep van de gemeente als het ergens onrustig is, en moest de afgelopen twee jaar al geregeld op pad om de-escalerend werk te verrichten. Dit mocht zaterdag echter niet baten, waarna toch de politie in werd gezet.

De burgemeester roept inwoners nu op om in gesprek te gaan als ze jongeren kennen die bij de rellen aanwezig waren. Inwoners die een eind willen aan dergelijke onrust, kunnen zich ook aanmelden bij de ouderwacht.