Binnenland

Groningen wederom uitgeroepen tot gezondste stad

21-11-2022 10:30

Simlinger/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Adviesbureau Arcadis heeft een nieuw rapport over de gezondste steden in Nederland. Groningen staat weer met enige voorsprong bovenaan, gevolgd door Emmen en Apeldoorn. Amsterdam, Zaanstad en Rotterdam staan dit jaar onderaan de lijst.

Het onderzoek keek naar de invloed van vijf factoren op de gezondheid, namelijk gezonde bebouwde omgeving, gezonde mobiliteit, gezonde buitenruimte, gezond milieu en een gezonde gemeenschap. De eindscore is een optelsom, en steden kunnen aardig verschillen in de factoren waar ze in uitblinken.

Groningen scoorde op alle gebieden redelijke tot goede scores. Emmen scoorde slecht op de bebouwde omgeving en de mobiliteit, maar weer heel goed op de gezonde buitenruimte, het milieu, en de gemeenschap. Rotterdam scoorde alleen goed op het gebied van gezonde mobiliteit. Opmerkelijk is dat alle vier de grote steden in de Randstad plaatsjes hebben ingeleverd ten opzichte van 2020. Utrecht staat op plaats 14, en Den Haag op 16.

De onderzoekers stellen vast dat steden steeds meer aandacht geven aan voetgangers en fietsers, waarbij de auto wordt teruggedrongen. Ook heeft wandelen als gezonde hobby aan populariteit gewonnen tijdens de coronacrisis en lockdowns. Het helpt dan wel als een stad ook over voldoende buitenruimtes beschikt waar mensen kunnen bewegen, zonder direct bij elkaar op een kluitje te zitten.