Buitenland

Kremlin ontkent nieuwe mobilisatieronde, ‘geen discussies in Kremlin hierover’

21-11-2022 11:13

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Fotosr52 / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

MOSKOU, 21 november (Reuters) – Het Kremlin heeft maandag gezegd dat het niet overweegt om via een tweede mobilisatieronde meer Russische soldaten op te roepen om in Oekraïne te vechten.

Rusland riep eerder meer dan 300.000 reservisten op ter ondersteuning van wat het zijn ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne noemt.

De actie heeft honderdduizenden Russische mannen ertoe aangezet het land te ontvluchten om te voorkomen dat zij onder de dienstplicht zouden vallen, en heeft in het hele land de grootste protesten tegen het Kremlin uitgelokt sinds Moskou in februari zijn troepen heeft gestuurd.

President Vladimir Poetin zei dat hij eind oktober een einde had gemaakt aan de mobilisatiecampagne, maar heeft een officieel decreet dat de rechtsgrondslag voor de dienstplicht vormt, niet ingetrokken.

Gevraagd door verslaggevers of Rusland een nieuwe mobilisatieronde plant, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov: “Ik kan niet spreken voor het ministerie van Defensie, maar er zijn geen discussies in het Kremlin hierover.”