Binnenland

Taakstraf en drie maand voorwaardelijk geëist tegen Willem Engel voor opruiing

21-11-2022 16:19

Willem Engel

Door: Jan Omvlee, TPO- Een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Dat is wat het Openbaar Ministerie vandaag heeft geëist in de zaak tegen Willem Engel. Het OM beschuldigt Engel ervan meerdere opruiende berichten op sociale media te hebben geplaatst, gericht tegen de coronamaatregelen van de afgelopen jaren. Engels zou de grenzen van het toelaatbare niet alleen hebben opgezocht, maar ook hebben overschreden.

De zaak kwam op gang na een massa-aangifte die vorig jaar door 22.000 mensen werd ondertekend. Willem Engel ontwikkelde zich gedurende de coronacrisis als één van de kopmannen van de protesten tegen de coronamaatregelen. Volgens de zaak spoorde hij zijn aanhangers aan tot het plegen van strafbare feiten. Ook zou hij volgens het OM hebben geaccepteerd dat dergelijke feiten het resultaat kunnen zijn van zijn retoriek. Zo zou hij hebben bijgedragen aan een antidemocratische houding tegenover de overheid en politie.

Zo zouden medewerkers van zorginstellingen en de GGD, alsook burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen het slachtoffer zijn geworden van tirades. Zijn achterban kreeg bijvoorbeeld de oproep om foto’s te maken van medewerkers van GGD-prikbussen, oftewel mobiele vaccinatie-units. Ook riep hij mensen op om op 21 juni 2020 naar een verboden demonstratie op het Malieveld te komen. Hierbij werden uiteindelijk 400 mensen gearresteerd.

Volgens de officier van justitie dragen de uitspraken en oproepen van Engel niet bij aan het maatschappelijk debat. Willem Engel beroept zich op zijn vrijheid van meningsuiting, en vindt dat de zaak tegen hem politiek van aard is. Zijn advocaat noemt de strafeis buitenproportioneel. Volgens de advocaat gelooft zijn cliënt niet in geweld, en is er sprake van een ”vage beschuldiging”.