Partnerbijdrage

Wat zijn de voor- en nadelen van digitaal vergaderen?

21-11-2022 09:57

Online vergaderen is inmiddels niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. De coronacrisis is een van de grootste redenen dat bedrijven begonnen met het organiseren van digitale vergaderingen. Thuiswerken werd namelijk de realiteit. Zo kwamen we er tijdens de pandemie achter dat er genoeg andere alternatieven waren voor het werken op kantoor. Op dit moment zijn alle coronaregels weer losgelaten en is de laatste lockdown ook alweer een tijd terug, maar wat zijn de uiteindelijke gevolgen geweest van de pandemie? Zo blijkt uit een onderzoek van Interpolis dat 36 procent van de werknemers nog steeds volledig of deels thuis werkt. Maar zijn er alleen maar voordelen aan het digitaal vergaderen of brengt dit ook enige nadelen met zich mee? We zetten de verschillende argumenten voor je op een rij.

Hoe werkt digitaal vergaderen?

Voorheen werd er voornamelijk fysiek vergaderd. Inmiddels gaat dit in verschillende organisaties nu iets anders. In veel branches kun je werken waar, wanneer en hoe je dat wilt. Hierbij ligt de focus niet op het fysiek aanwezig zijn, maar juist op het resultaat. Een digitale vergadering wordt vaak opgezet door een van de werknemers binnen een bepaalde applicatie of software. Denk bijvoorbeeld aan Zoom en Google Hangouts. Het enige wat je hier voor nodig hebt, is een laptop en werkend geluid en beeld.

De voordelen van online vergaderen

Digitaal vergaderen brengt enkele grote voordelen met zich mee. Zo bespaar je heel wat reistijd en kosten. Daarnaast is het ook heel eenvoudig om een online vergadering te organiseren. Werknemers kunnen aan de andere kant van de wereld zitten en nog steeds de vergadering bijwonen. Voor een digitale vergadering is het daarom ook niet nodig om iedereen over te laten vliegen. Hierdoor wordt het voor iedereen gemakkelijker om een vergadering bij te wonen.

Wat zijn de nadelen van digitaal vergaderen?

Er zijn meerdere nadelen voor online vergaderen, zoals achtergrondlawaai bij mensen thuis, meer afleiding om iets anders te gaan doen op je laptop en minder sociaal contact met collega’s/klanten. Echter, is het grootste nadeel het vele mobiel gebruik in het verkeer. Doordat online vergaderen steeds populairder is geworden zien we ook dat het telefoongebruik in het verkeer stijgt. Zowel onder volwassen als jongeren wordt het een soort gewoontegedrag om een telefoon te gebruiken in het verkeer. Het onderzoek van Interpolis gericht op mobiliteit wijst uit dat 40 procent van de ondernemers en 13 procent van de werknemers wel eens deelneemt aan online vergaderingen onderweg. Het kan nog weleens zo zijn dat dit een blijvend iets wordt. Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer heeft de afgelopen jaren ook voor meerdere (dodelijke) ongevallen gezorgd. Een autoverzekering afsluiten (WA) is natuurlijk verplicht, maar je wilt natuurlijk ook zelf graag ongevallen voorkomen. Het is namelijk heel lastig om goed op het verkeer te letten en tegelijkertijd via je mobiel deel te nemen aan een videovergadering.


 
 

Advertentie

True managed webspace

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder