Binnenland

CDA en ChristenUnie willen compensatie voor gemeenten die braken met Gazprom

22-11-2022 08:53

Bron: rarrarorro/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie willen dat gemeenten gecompenseerd worden voor de hogere energiekosten die ze hebben na het verbreken van de banden met Gazprom. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie gaf gemeenten en andere organisaties afgelopen april een deadline voor het beëindigen van die contracten. Die deadline is inmiddels opgerekt naar 1 maart 2023. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf, en het doelwit van westerse sancties. Daarom moesten Nederlandse klanten zo snel mogelijk een andere leverancier vinden, en oude contracten verbreken.

Maar nu Duitsland over is gegaan tot het nationaliseren van de Duitse tak van Gazprom, Gazprom Germania, liggen de zaken iets anders. Nederlandse bedrijven en overheden waren namelijk klant van de Nederlandse tak, die weer onderdeel is van de Duitse. Eigenlijk is Duitsland nu het exportland, en kunnen Nederlandse afnemers zaken blijven doen. De signalen voor een geplande Duitse nationalisatie van Gazprom Germania waren er bovendien al in augustus.

Nu vinden het CDA en de ChristenUnie dat Nederlandse gemeenten onnodig op kosten zijn gejaagd door het gedwongen overstappen. Nog niet alle 300 Nederlandse klanten van Gazprom hebben de contracten beëindigd, maar een deel wel. Vooral gemeenten die een doorlopend contract hebben opgezegd moeten nu een financiële klap opvangen vanwege die keuze. De coalitiepartijen vrezen dat deze prijsstijgingen ten koste zullen gaan van lokale voorzieningen, zoals zwembaden en bibliotheken.