Buitenland

Italiaanse politie pakt vrouwelijke mafiabaas op, samen met 48 andere mafialeden, in Milaan

22-11-2022 18:01

Piazza Duomo, Milaan, Italië
Piazza Duomo in Milaan, Italië. Shutterstock.

MILAAN, 22 november (Reuters) – De politie heeft dinsdag bij een inval in een buitenwijk van Milaan 49 vermoedelijke maffialeden gearresteerd, onder wie vijf vrouwen. Een van hen wordt ervan beschuldigd een lokale eenheid van de angstaanjagende ‘Ndrangheta-maffia te hebben geleid.

In de door mannen gedomineerde maffiawereld hebben vrouwen zelden een leidinggevende functie.

De vrouw, die wordt beschuldigd van het leiden van een ‘Ndrangheta-eenheid in Rho, een stad aan de rand van Milaan, was “nog meedogenlozer dan de mannen”, aldus de Milanese openbare aanklager Alessandra Cerretti in een persconferentie, volgens lokale media.

De gangsters worden onder meer beschuldigd van afpersing, drugshandel, geweld en brandstichting, zei de politie in een verklaring, en voegde eraan toe dat sommigen mensen bang maakten door te dreigen lichaamsdelen van dieren op te sturen.

Het onderzoek toont aan hoezeer de ‘Ndrangheta, de machtigste maffiaorganisatie van Italië, haar bereik heeft uitgebreid van haar zuidelijke kerngebied in Calabrië naar het geïndustrialiseerde noorden, zei Francesco Messina, directeur van het centrale directoraat voor de bestrijding van criminaliteit van de Italiaanse politie.

In een afzonderlijke operatie heeft de politie bij een inval buiten de stad Napels nog eens 37 mensen gearresteerd die banden hebben met de Camorra-maffia, na een drie jaar durend onderzoek naar afpersing en drugshandel.

De Italiaanse regering heeft dinsdag de gemeenteraad van de stad Anzio, even ten zuiden van Rome, ontbonden omdat deze door de maffia zou zijn geïnfiltreerd.