Binnenland

NPO-baas Frans Klein legt werk neer

22-11-2022 15:04

Frans Klein. Bron: Screenshot NPO/Youtube

Door: Jan Omvlee, TPO- NPO-directeur Frans Klein treedt tijdelijk terug. Dat heeft de Publieke Omroep zelf bekendgemaakt. Dit gebeurt in afwachting van het onderzoek dat de NPO in heeft gesteld naar BNNVARA-programma De Wereld Draait Door. Klein was mediadirecteur bij de VARA, die in 2014 fuseerde met BNN. Hij droeg jarenlang de medeverantwoordelijkheid voor DWDD. Na de fusie stapte hij over naar de NPO, waar hij directeur Televisie werd,

Nu blijkt dat er jarenlang sprake was van grensoverschrijdend gedrag, onder meer door presentator Matthijs van Nieuwkerk. De NPO worstelt met de vraag welke consequenties hieraan verbonden moeten worden. De programma’s die Matthijs van Nieuwkerk maakte rond de jaarlijkse Top 2000, zijn inmiddels van de baan. Van Nieuwkerk heeft zelf ook alle banden met zijn omroep verbroken, en wil de tijd nemen voor bezinning.

Het onderzoek naar DWDD zal door een externe partij worden gedaan, met de NPO als opdrachtgever. Volgens de NPO moet deze week worden bepaald welke onderzoekers de opdracht krijgen, en welk onderzoeksbureau in de armen wordt genomen. Ook he Commissariaat voor de Media zal bij het onderzoek betrokken worden. ”Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek”.

Het onafhankelijke onderzoek moet in het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond. Dan moet er ook een actieplan liggen met stappen om soortgelijke problemen als die bij DWDD speelden bij andere programma’s te voorkomen.