Buitenland

VN-Mensenrechten: ‘Situatie in Iran is kritiek, al meer dan 300 doden’

22-11-2022 11:55

Ayatollah Ali Khamenei
Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei in Teheran, Iran, maandag 3 oktober 2022. Foto: Kabinet Iraanse Opperste Leider via AP.

GENEVE, 22 november (Reuters) – De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft dinsdag gezegd dat de situatie in Iran ‘kritiek’ is en dat de autoriteiten steeds harder reageren op protesten die de afgelopen twee maanden tot meer dan 300 doden hebben geleid.

“Het toenemende aantal doden bij protesten in Iran, waaronder die van twee kinderen in het weekend, en de verharding van de reactie van de veiligheidstroepen onderstrepen de kritieke situatie in het land”, zei een woordvoerder van VN-mensenrechtenchef Volker Turk op een persbriefing in Genève.

Lees ook: dossier Iran

De Islamitische Republiek is in de greep van landelijke protesten sinds de dood van de 22-jarige Koerdische vrouw Mahsa Amini op 16 september in hechtenis van de moraalpolitie nadat ze was gearresteerd omdat ze “ongepaste” kleding droeg.

Teheran geeft schuld aan buitenland

Teheran heeft buitenlandse vijanden en hun agenten beschuldigd van het orkestreren van de protesten, die zijn uitgegroeid tot een volksopstand van Iraniërs uit alle lagen van de samenleving, die een van de moedigste uitdagingen vormt voor de klerikale machthebbers sinds de revolutie van 1979.

Het Iraanse WK-team weigerde maandag voor de openingswedstrijd het volkslied te zingen als teken van steun voor de protesten.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) zei dat tot nu toe meer dan 300 mensen zijn gedood, waaronder meer dan 40 kinderen. Deze doden vielen in het hele land, in 25 van de 31 provincies.

Koerdische steden

In dezelfde briefing sprak OHCHR-woordvoerder Jeremy Lawrence ook zijn bezorgdheid uit over de situatie in voornamelijk Koerdische steden, waar het meldingen heeft van meer dan 40 mensen die de afgelopen week door veiligheidstroepen zijn gedood.