Portemonnee

Wat regeringen wereldwijd doen om pijn inflatie en energiekosten te verzachten

22-11-2022 18:32

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

22 november (Reuters) – Pandemiegerelateerde verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens én de doorwerking van de Russische oorlog in Oekraïne hebben de prijzen van energie, grondstoffen en basisproducten opgedreven.

Dit is hoe regeringen de zwaar getroffen consumenten en bedrijven proberen te helpen:

Amerika

* De Amerikaanse regering kondigde begin november 4,5 miljard dollar aan aan maatregelen om Amerikanen te helpen hun energierekeningen te verlagen. De regering kwam in augustus ook met de Inflation Reduction Act ter waarde van 430 miljard dollar.

* De nieuwe regering van de president van Brazilië stelde een ontheffing van het uitgavenplafond voor om welzijnsprogramma’s veilig te stellen. De oliegigant Petrobras heeft de brandstofprijzen dit jaar meermaals verlaagd.

* De Argentijnse regering sloot een overeenkomst met supermarkten en leveranciers van massaconsumptiegoederen om de prijzen van ongeveer 1500 producten te bevriezen of streng te reguleren. Zij heeft ook de inkomstenbelasting verhoogd.

* Canada heeft begin november miljarden uitgetrokken voor steun aan laagverdieners en schuldverlichting voor studenten. In september kondigde de regering een pakket van 4,5 miljard Canadese dollar aan.

* Mexico overweegt het minimumloon met 15% te verhogen. In oktober onthulde de regering een overeenkomst met voedselproducenten en detailhandelaren om af te zien van enkele wettelijke voorschriften en de stijgende voedselprijzen een halt toe te roepen.

* Chili kondigde in juli een steunplan van 1,2 miljard dollar aan.

Europa

* Het dagelijks bestuur van de Europese Unie stelde dinsdag een prijsplafond voor gas voor het blok voor. Het plafond zou vanaf 1 januari 2023 één jaar gelden.

* De nieuwe regering van Italië zal volgend jaar meer dan 21 miljard euro uitgeven om bedrijven en huishoudens te helpen met hun elektriciteits- en gasrekeningen.

* Duitsland is van plan om de gas- en elektriciteitsprijzen in maart 2023 met terugwerkende kracht te beperken tot prijzen vanaf januari, volgens een ontwerpplan dat dinsdag door Reuters is gezien. De regering heeft een ‘defensief schild’ van 200 miljard euro opgezet en is overeengekomen de gasimporteurs Uniper en Sefe te nationaliseren.

* De Spaanse regering en de banken zijn het in principe eens geworden over hypotheeksteun voor meer dan 1 miljoen kwetsbare huishoudens en extra steun voor gezinnen uit de middenklasse. De regering heeft ook de BTW op gas vanaf oktober verlaagd.

* Groot-Brittannië heeft een afgeslankte versie van een bestaand plafond voor energierekeningen bekendgemaakt en aangekondigd dat het de pensioenen en sociale uitkeringen met de inflatie zal verhogen.

* Slowakije zal in het eerste kwartaal van volgend jaar de energieprijzen voor bedrijven aan een maximum binden.

* Malta handhaaft een bevriezing van de energie- en brandstofprijzen in 2023.

* Frankrijk nationaliseert het kernenergieconcern EDF volledig. De regering zal de prijsstijgingen voor elektriciteit en gas voor huishoudens volgend jaar beperken tot 15% en helpt kleine en middelgrote bedrijven die het moeilijk hebben.

* Wit-Rusland verbiedt vanaf 6 oktober prijsverhogingen voor consumenten.

* Polen zal de elektriciteitsprijzen voor kleine bedrijven, ziekenhuizen en huishoudens in 2023 beperken en het minimumloon tweemaal verhogen.

* De Portugese toezichthouder zal de stijging van de elektriciteitsprijzen volgend jaar beperken tot 2,8% voor honderdduizenden huishoudens en kleine bedrijven.

* Ierland heeft zijn begrotingsoverschot gebruikt om een verlaging van de energiekosten te financieren.

* Kroatië heeft de elektriciteitsprijzen tot maart beperkt.

* Finland en Zweden hebben liquiditeitsgaranties geboden aan elektriciteitsbedrijven.

Azië

* Japan zal 200 miljard dollar besteden aan een pakket met subsidies voor elektriciteit en benzine. Het land had al een recordverhoging van het minimumloon aangekondigd en een steunbedrag van 103 miljard dollar.

* De president van de Filippijnen heeft instanties opgedragen de meest kwetsbare sectoren te blijven steunen door middel van contante hulp en brandstofkortingen. De regering overweegt een verlenging van de maatregelen waarbij de tarieven voor varkensvlees, rijst, maïs en kolen werden verlaagd.

* Thailand heeft op 15 november besloten de accijnsverlaging op diesel te verlengen tot 20 januari.

* India overweegt maatregelen zoals het vrijgeven van tarwevoorraden op de open markt om de prijzen af te koelen en het schrappen van de belasting van 40% op de invoer, aldus regeringsbronnen. In september beperkte het de uitvoer van rijst om het aanbod te vergroten en de lokale prijzen te kalmeren.

* De Indonesische regering heeft in september de regionale hoofden opgedragen de voedselinflatie onder de 5% te houden.

Afrika en Midden-Oosten

* De president van Turkije zal met zijn kabinet besprekingen voeren over strengere maatregelen tegen supermarkten en winkels die te hoge prijzen vragen. In juli heeft de regering het minimumloon met ongeveer 30% verhoogd, bovenop de stijging met 50% die eind vorig jaar werd waargenomen.

* De Tunesische regering ondertekende in september een overeenkomst met een belangrijke vakbond om de lonen in de overheidssector en het minimumloon te verhogen.

* Botswana heeft in juli de BTW gedurende zes maanden met 2% verlaagd.

* Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben in juli de sociale uitgaven verhoogd.