Opinie

Geert Dales – Joe doont kum verrie faar wis zis ettietjoet

23-11-2022 11:32

Louis van Gaal WK Voetbal 2022 Qatar
Bondscoach Louis van Gaal. Screenshot Youtube.

OPINIE

De hypocrisie kent geen grenzen dezer dagen. Ohohohoh, wat was het toch erg, daar in Qatar. Ernstige mensenrechtenschendingen, vrouwen onderdrukt, homo’s opgeknoopt, uitbuiting, slavernij, 6500 doden bij de bouw van de WK-stadions. Met zo’n land wilde geen fatsoenlijk mens iets te maken hebben. Ondenkbaar was het dat Nederland de koning, een toonbeeld van integriteit, die kant op zou laten gaan. En dan mocht de aanvoerder van het Nederlands elftal ook nog niet eens met een OneLove-polsbandje het veld op. Heel politiek-correct Nederland raakte er in de nieuwsbulletins en talkshows niet over uitgepraat. Dit kon toch allemaal niet!

‘Dat de NPO dit doet heeft niets te maken met het bedienen van voetbalminnend Nederland, maar alles met keiharde pegels’

Tot de bondscoach ging oreren en de bal rollen. “Wie ken kum uh hool ent”, sprak de zwetser in dat beschamende steenkolenengels dat sommigen leuk schijnen te vinden. Heel Nederland vrat het als zoete koek.

Op slag waren de mensenrechtenschendingen en de 6500 doden uit beeld. Tien minuten duurde het openingsitem van het NOS Journaal op de dag dat Oranje zijn eerste wedstrijd speelde. Dat ging niet over de schaamteloze vertoning dat er gevoetbald wordt in stadions waar het bloed vanaf druipt. In een land waar geen homo veilig over straat kan. Waar slavernij volkomen normaal is. Waar de voetballende miljonair-mietjes alleen maar op de benen blijven als het stadion wordt gekoeld door reusachtige airco’s. Airco’s die zijn gemonteerd door slaven die daarna uitgeput naar beneden vielen en het leven lieten, met achterlating van wanhopige verwanten in Nepal, India en Bangladesh. Voetballen in kunstmatig gekoelde stadions, op een moment dat wat verderop in dat werelddeel de politiek-bestuurlijke top de noodklok luidde over het klimaatprobleem.

Hossende landgenoten met maffe hoedjes

Nee, daarover ging het Achtuurjournaal niet. Dat ging over door Qatarese straten hossende landgenoten met maffe hoedjes op hun domme hoofd. Over wel of geen bier tijdens dan wel na de wedstrijd. Over ‘de toren van Joure’, langer dan het doel hoog is. Over werknemers die van de baas eerder naar huis mochten om tv te kijken en toen om drie uur ‘s middags in de file belandden. Over de voetbalwedstrijd tegen Senegal. Met eindeloze herhalingen van een bal die twee keer in een doel ging.

Zes-en-een-half miljoen kijkers trok Nederland-Senegal. 6.500.000! Dat zijn 1000 kijkers per dode stadionbouwer. Half volwassen Nederland koekeloerde naar een voetbalwedstrijd die alleen maar kon plaatsvinden door corruptie, uitbuiting, afpersing, dood en verderf. Ik gun iedereen zijn voetbalplezier. Maar dat dit kijkcijfer werd bereikt zonder dat het tot immense verontwaardiging heeft geleid en de NPO, altijd vooraan voor een lesje moraal, er geen seconde analyserend aandacht aan heeft besteed is een schandaal op zich.

Voor dit weerzinwekkende spektakel heeft de publieke omroep het meest prominente net NPO 1 ter beschikking gesteld. Je kunt denken: So what?. Als jij iets wilt weten over de gruwelen in Oekraïne waar mensen op straat doodvriezen of de opstanden van extreem moedige mensen in Iran ga je toch lekker naar NPO 2.

Moraalloze bende

Klopt. Maar wat voor een signaal geeft de publieke omroep af door het belangrijkste nieuwsnet vrijwel volledig in dienst te stellen van de mondiale voetbalcommercie? En van de eigen business, want met zo’n miljoenen kijkerspubliek rinkelt de STER-kassa als nooit tevoren. Dat de NPO dit doet heeft niets te maken met het bedienen van voetbalminnend Nederland, maar alles met keiharde pegels.

Het is één grote hypocriete moraalloze bende. Ik voel geen sympathie voor de hautaine, zelfingenomen en schaamteloos zakkenvullende tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Maar het gejank van allerhande vermeend correcte baasjes bij de publieke omroep over zijn wangedrag op de werkvloer roept veel meer weerzin op dan de onbeschofte neerbuigende houding van de gevallen tv-ster zelf. Als Van Nieuwkerk niet mag blaffen tegen ondergeschikten wegens het overschrijden van grenzen, waarom dan wel de poorten open voor de immense grensoverschrijdingen op en rondom het WK te Qatar?

Wie zo’n dubbele standaard hanteert moet niet gek opkijken als in eigen huis de morele lat laag blijkt te liggen. Je oogst wat je zaait. Wis zis ettietjoed joe doont kum verrie faar.

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op GeertDales.com.
Lees meer van Geert Dales en doneer!


 

Neem nu direct een abonnement op TPO Premium, zo krijg je toegang tot alle TPO Premium-artikelen en steun je TPO.

Ja, ik wil een abonnement

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Bert Brussen – WK Qatar: de strijd om Het Meest Deugdzame Land ligt nog open

NPO-baas Frans Klein legt werk neer

Voetbalbonden geconfronteerd met ‘extreme chantage’ om OneLove-armband af te doen

Iran WK Voetbal 2022 Qatar

Iran geeft schuld voor dramatisch spelend voetbalelftal aan ‘protesten’ en ‘VS, Israël’

Aanvoerders Europese voetbalelftallen gaan toch geen OneLove-armbandje dragen

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – ‘Voor jou is het meneer Van Nieuwkerk, dropl*l!’, schreeuwde Matthijs’

Bier

Toch wel alcoholverbod in stadions tijdens WK Voetbal Qatar

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans – ‘Dat Arabieren geen al te leuke pipo’s zijn kunnen we doorgaans niet naastkijken’

Qatar

Soenni-islam en sharia in Qatar: ‘Drugs zijn strikt verboden in Qatar, net als homoseksualiteit en travestie’

Geert Dales – Hoge functionaris NOS beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Qatar

De strikte sharia-regels van WK Voetbal 2022-gastland Qatar

Qatar

Sepp Blatter: ‘Qatar is een vergissing, een slechte keuze’

Qatar

Rechten van vrouwen onder de Sharia in Qatar: ‘Vrouwen moeten hun man gehoorzamen’

WK voetbal oranje

Emir Qatar: bepaalde kritiek op Qatar rond WK Voetbal komt neer op laster

Kabinet stuurt toch delegatie naar WK in Qatar

Het WK in Qatar zal in Parijs niet op het grote scherm te zien zijn

Duitse Bundesliga-club Hoffenheim gaat WK Qatar negeren, ‘mensenrechtenschendingen’

Charles Michel is namens EU naar Algerije en Qatar om gas te kopen

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder