Binnenland

Te weinig aandacht voor extremisme in Noord-Nederland

23-11-2022 09:12

Harry Wedzinga/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Er is te weinig aandacht voor de groeiende voedingsbodem onder extremistisch geweld in Noord-Nederland. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek naar gewelddadige incidenten in de Noordelijke provincies de afgelopen jaar, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Dat onderzoek wordt woensdag gepubliceerd.

Sinds 2018 komt jaarlijks landelijk de helft van dergelijke incidenten voort uit anti-overheidsdenken. De aanpak van radicalisering en extremisme is echter nog te veel gericht op jihadisme, extreemlinks en extreemrechts, en mist daardoor veel nuance.

De onderzoekers wijzen volgens NRC naar onder meer geweld bij demonstraties tegen het stikstofbeleid. Zo ramde een boer met zijn trekker de deur van het provinciehuis in Groningen. Meer plattelandsdossiers zorgen voor onrust, zoals het plaatsen van windmolenparken en asielzoekerscentra. Hoewel er in het Noorden sprake is van rond de 10 extremistische incidenten per jaar, bespeuren de onderzoekers tussen 2014 en 2022 wel een ”stijgende lijn”.

Ook is er sprake van een ”breed anti-Randstedelijk sentiment” onder Noordelingen, waardoor de regio een voedingsbodem biedt voor mogelijk extremisme. Ook is er een ”kruisbestuiving” tussen lokale kwesties en extreemrechts. Veel anti-overheidsgevoelens zouden bovendien als ”eigen” aan de Noordelijke samenleving worden gezien, waardoor professionals die zich bezighouden met radicalisering er minder oog voor hebben.

Om dit probleem aan te pakken adviseren de onderzoekers dat er meer moet worden gedaan aan de regionale samenwerking door overheden en hulpdiensten. Ook moet er meer (bij)scholing komen voor ambtenaren en op het gebied van online extremisme en nieuwe vormen van extremisme.


 

Neem nu direct een abonnement op TPO Premium, zo krijg je toegang tot alle TPO Premium-artikelen en steun je TPO.

Ja, ik wil een abonnement

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Willem Engel

Taakstraf en drie maand voorwaardelijk geëist tegen Willem Engel voor opruiing

Onderzoeksraad voor Veiligheid: Overheid heeft effecten coronamaatregelen nauwelijks gemonitord

Weghalen omgekeerde vlaggen kost provincie Overijssel 75.000 euro

Britse Labour-leider belooft af te treden als hij wordt beboet voor coronafeest

NCTV besprak uitspraken politieke partijen

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

BRIEFJE VAN JAN – Aan de horeca

‘Heimelijk filmen’ bij boeren is geen extremisme

‘Militaire interventies verergeren het islamitische extremisme’

Waarom islamitisch extremisme zo moeilijk te bestrijden is

Salafistische haatimam Fawaz Jneid geeft stemadvies aan achterban: kies DENK

Nederland anno 2016: ‘Basisscholen worstelen met radicale moslimkinderen’

‘Verbied komst haatimams naar jihadgala’

Inholland bindt strijd aan met extremisme

’46 procent Palestijnen voorstander zelfmoordaanslagen om islam te verdedigen’

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

 

TPO Podcast

TPO Podcast 405 met Matthijs Veelo en Bert van Nieuwkerk

Lees verder

TPO Podcast 404 met Marc Marie Veelo en Aaf Brussen

Lees verder