Buitenland

Britse premier Sunak ‘vastbesloten totale aantallen migratie terug te brengen’

24-11-2022 13:05

De Britse premier Rishi Sunak, Foto: Shag 7799/Shutterstock

LONDEN, 24 november (Reuters) – De nettomigratie naar het Verenigd Koninkrijk is in het jaar tot juni 2022 gestegen tot een recordhoogte van ongeveer 504.000, zo blijkt uit officiële statistieken op donderdag, gedreven door een toename van het aantal niet-Europese Unie onderdanen.

Het Office for National Statistics (ONS) zei dat een herstel van het reizen na COVID-19 en een toename van de aankomsten van internationale studenten die tijdens de pandemie op afstand hadden gestudeerd, tot de stijging hadden bijgedragen.

In die periode zijn naar schatting 1,1 miljoen langdurige immigranten aangekomen, 435 000 meer dan het jaar daarvoor. Het grootste deel van degenen die Groot-Brittannië verlieten waren EU-onderdanen.

Drie nieuwe visumregelingen – voor Oekraïners, Afghanen en Britse onderdanen uit Hongkong – voegden samen ongeveer 138 000 aankomsten toe.

“Een reeks mondiale gebeurtenissen heeft de internationale migratiepatronen in de 12 maanden tot juni 2022 beïnvloed. Tezamen waren deze ongekend”, aldus Jay Lindop, directeur van het ONS Centre for International Migration.

“Migratie uit niet-EU-landen, met name studenten, is de drijvende kracht achter deze stijging,” voegde Lindop eraan toe. “De vele van elkaar onafhankelijke factoren die op dit moment tot de migratie bijdragen, maken het te vroeg om te zeggen of dit beeld zal aanhouden.”

Minder dan 100.000 per jaar

Zorgen over de impact van immigratie waren een van de grote drijfveren achter de Britse stemming van 2016 om de EU te verlaten. Toenmalig premier David Cameron was er jarenlang niet in geslaagd een streefcijfer voor de nettomigratie van minder dan 100.000 per jaar te halen.

Het ONS zei dat zowel de immigratie- als de nettomigratiecijfers, waarin degenen die via clandestiene routes, zoals kleine bootjes over het Kanaal, aankomen niet zijn meegerekend, de hoogste waren sinds het in 1964 begon met het verzamelen van migratiestatistieken. De vorige recordhoogte voor netto migratie was iets meer dan 330.000 in 2015.

Een woordvoerder van Rishi Sunak zei dat de premier “zich volledig inzet” om het totale aantal omlaag te brengen.

“We overwegen alle opties om ervoor te zorgen dat het immigratiesysteem resultaten oplevert,” zei hij.

De oppositiepartij Labour zei dat de cijfers aantonen dat de regering het immigratie- en asielstelsel verkeerd heeft beheerd en “volledig heeft gefaald om grip te krijgen”.

Migratieniveaus zijn de afgelopen weken opnieuw in het nieuws geweest in Groot-Brittannië, toen sommige bedrijfsleiders de regering opriepen de immigratie te liberaliseren om de groei te stimuleren. Sunak wees dat af en benadrukte in plaats daarvan dat illegale immigratie moet worden aangepakt om vertrouwen in het migratiesysteem op te bouwen.

Sunak en minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman zijn ook onder druk komen te staan om meer te doen om illegale migranten te stoppen met gevaarlijke reizen over het Kanaal, met kritiek op de omstandigheden in een overvol verwerkingscentrum in Zuid-Engeland en een brandbomaanslag op een soortgelijke locatie in de buurt.

Deal met Frankrijk

Eerder deze maand ondertekende Groot-Brittannië een overeenkomst met Frankrijk om de inspanningen om migranten tegen te houden op te voeren.

Uit door de regering op donderdag bekendgemaakte cijfers blijkt dat tussen januari en september van dit jaar 33.029 mensen per kleine boot over het Kanaal zijn aangekomen, waarvan 61% in de zomer in de maanden juli tot september.

In augustus was het aantal aankomsten per kleine boot het hoogste van alle maanden sinds er gegevens worden verzameld.

In de eerste negen maanden van het jaar kwamen nog eens 6.371 personen op andere onregelmatige wijze aan, aldus de regering.

Aanpassingen: oorspronkelijke versie artikel vervangen door uitgebreide versie, 14:24 uur.