Klimaat

Oversterfte van ruim 20.000 doden in EU-landen door hittegolven

24-11-2022 19:50

Bron: Limbitech via Shutterstock

24 november (Reuters) – Hittegolven in de zomer in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië hebben geleid tot meer dan 20.000 ‘overtollige’ doden, aldus een rapport met officiële cijfers op donderdag.

De temperaturen bereikten bijna 40 graden Celsius of hoger van Parijs tot Londen in 2022 en klimaatwetenschappers van de World Weather Attribution groep vonden dat zulke hoge temperaturen “vrijwel onmogelijk” zouden zijn geweest zonder klimaatverandering.

Een hittegolf in 2003 veroorzaakte meer dan 70.000 extra doden in heel Europa, vooral in Frankrijk, en bracht veel landen ertoe maatregelen te nemen zoals systemen voor vroegtijdige waarschuwing, mensen te vragen bij anderen te kijken en scholen met airconditioning te openen.

Deze en aanverwante actieplannen hebben de gevolgen van hittegolven in 2022 wellicht enigszins verzacht, maar het dodental was nog steeds “hoger dan verwacht”, aldus Chloe Brimicombe, onderzoeker hittegolven aan de universiteit van Graz in Oostenrijk.

“Ik beschouw dit als de meest impactvolle hittegolf sinds 2003,” zegt ze tegen Reuters.

Excessenformule

Omdat de autoriteiten de meeste sterfgevallen niet direct aan de hitte toeschrijven, gebruiken statistici de excessenformule om een schatting te geven, waarbij ze kijken hoeveel meer mensen er in een bepaalde periode stierven dan verwacht in vergelijking met een historische basislijn.

Hitte kan dodelijk zijn door het veroorzaken van een hitteberoerte, die de hersenen, nieren en andere organen beschadigt, maar het kan ook andere aandoeningen veroorzaken, zoals een hartaanval of ademhalingsproblemen.

De Wereld Meteorologische Organisatie zei deze maand dat Europa in de afgelopen drie decennia meer dan twee keer zo sterk was opgewarmd als de rest van de wereld, terwijl de Copernicus Climate Change Service zei dat de zomer van 2022 de heetste ooit was.

Meeste doden in Frankrijk

Frankrijk meldde ongeveer de helft van het aantal sterfgevallen in West-Europa in de zomer, met in totaal 10.420 doden.

In Engeland en Wales vielen deze zomer 3271 doden, meldde het Britse Office of National Statistics.

Spanje registreerde tussen juni en augustus 4655 aan hitte te wijten sterfgevallen en het Duitse gezondheidsagentschap meldde 4500.

Lees ook: CBS: geen enkel verband tussen covidvaccinaties en oversterfte