Binnenland

Almeerse gemeenteraad wil onderzoek naar financiële ramp Floriade

25-11-2022 13:03

De ingang bij de Floriade, april 2022. INTREEGUE Photography/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het financiële debacle van de laatste Floriade houdt de gemoederen in Almere nog steeds bezig. Een grote meerderheid in de Almeerse gemeenteraad wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de vraag hoe het zo mis kon gaan. De precieze vorm van dit onderzoek is echter nog niet bepaald.

Kostenplaatje liep razendsnel op

De Floriade voor 2022 werd eerder dit jaar afgelast nadat de kosten in een korte tijd veel hoger bleken te zijn dan verwacht, en de bezoekersaantallen tegenvielen. De gemeente Almere had er tot 2021 rekening mee kunnen houden dat het evenement ongeveer 10 miljoen euro zou kosten. Dit bedrag kon bij onvoorziene tegenvallers met 7 miljoen worden verhoogd, maar meer ook niet. Toen in 2021 echter bleek dat de gemeente op zou draaien voor een prijskaartje van 20,9 miljoen, en toen dit bedrag in januari 2022 al opliep tot 33,5 miljoen euro, nam dan ook de onrust toe.

Nadat de Floriade 2022 op 14 april was geopend, bleek na een paar maanden dat de bezoekersaantallen erg tegenvielen. Het evenement leed alleen maar meer verliezen, en de gemeenteraad besloot deze voor eigen rekening te nemen. De kosten liepen tot de sluiting in oktober op tot 84,6 miljoen euro. Begin oktober kwam wethouder Kees Ahnes met een nieuwe tussenstand, en stond de rekening op 98,6 miljoen. De originele kostenpost voor de gemeente was vertienvoudigd.

Zelf onderzoek doen of uitbesteden

En nu willen de raadsleden weten hoe het allemaal zo uit de hand heeft kunnen lopen. Volgens Omroep Flevoland wil het CDA dat bewoners nadrukkelijk worden betrokken bij een onderzoek, om zo wat van het geschade vertrouwen tussen inwoners en overheid te herstellen.

Een andere optie is om het onderzoek juist door een externe partij te laten verrichten, zodat die rustig op de achtergrond aan waarheidsvinding kan doen. De PVV wil juist een publieke raadenquête instellen, waarbij mensen onder ede gehoord kunnen worden. Dit is een zwaar middel, maar past volgens de partij bij de zware klap die de gemeente financieel te verduren krijgt.

Tuinieren

Ondertussen is de organisatie van de Floriade Expo 2022 bezig met een uitverkoop. Zo staat er een grote kas op het tentoonstellingsterrein, waarin innovaties uit de kastuinbouw werden getoond. De kas is 170 meter lang, en heeft een oppervlakte van 10.000 vierkante meter. De Floriade heeft geen richtprijs, maar vraagt geïnteresseerden om een bod te doen. Er zit wel een addertje onder het gras. De koper moet de kas zelf demonteren en meenemen naar eigen terrein, want de grond waar het bouwwerk nu staat wordt er niet bij verkocht. Bieden kan nog tot 1 december.