Binnenland

ChristenUnie wil praten over beperken asielinstroom, maar ook over arbeidsmigratie

25-11-2022 11:00

Gert-Jan Segers ChristenUnie
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in 2019. Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Door: Jan Omvlee, TPO- De ChristenUnie is bereid te praten over het inperken van de asielinstroom. Partijleider Gert-Jan Segers zegt tegen het AD dat Nederland meer in moet zetten op een gemeenschappelijk Europees migratiebeleid. De EU-lidstaten zullen gezamenlijk moeten werken aan humanere asielopvang langs de randen van Europa. De toezegging om mee te denken over asielmigratie komt na eerdere spanningen binnen de coalitie over het migratiebeleid.

Gespleten coalitie

Het beperken van de asielinstroom is al langer een breed gedragen wens onder de Nederlandse bevolking, maar ligt politiek bij verschillende partijen gevoelig. Toen de coalitie onlangs een ”asieldeal” sloot, kwamen die verschillen naar boven. De deal hield onder andere een wachttijd in voor gezinshereniging voor minderjarige alleenstaande asielzoekers. Dit moet voorkomen dat gezinnen minderjarige kinderen vooruit sturen om in Nederland asiel aan te vragen, waarna zijzelf na kunnen reizen. Dit onderdeel van de deal ligt echter zeer gevoelig bij coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, die niet willen tornen aan het recht op gezinshereniging.

In ruil voor een verstrenging van de regels rond asiel zou er een wet worden gemaakt waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden tot het meewerken aan asielopvang. Deze asieldwangwet lijkt er nu te gaan komen, maar vooral de VVD-achterban vindt dat er meer gedaan moet worden aan de beperking van de instroom. Premier Rutte deed hier afgelopen weekend tijdens een partijcongres toezeggingen over, en beloofde dat de instroom ”substantieel” omlaag zou gaan.

Ook kijken naar arbeidsmigratie

Als er dan toch doelbewust wordt aangestuurd op het beperken van de asielinstroom, dan moet er volgens Segers ook worden gekeken naar arbeidsmigratie. Te veel arbeidsmigranten die nu naar Nederland komen, wonen en werken hier onder slechte omstandigheden. Aan deze migratie zal volgens de ChristenUnie ook paal en perk moeten worden gesteld.

Dit voorstel zal dan weer moeilijk liggen bij bepaalde delen van de VVD-achterban. Ondernemers in veel sectoren zitten al tijden te schreeuwen om meer werknemers, en hebben dus een direct belang bij arbeidsmigratie. Zo riep LTO Nederland in mei op tot het toestaan van arbeidsmigratie van buiten de EU. Ook MKB-Nederland noemt arbeidsmigratie als een oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt.

Ook CDA wil beter beleid

Ook het CDA kwam deze week met de wens om de asielinstroom te beperken. CDA-leider Heerma zei dat in Europees verband moet worden gewerkt aan een betere bewaking van de buitengrenzen. De migratieministers van de 27 EU-lidstaten komen vandaag bijeen in Brussel, en wat het CDA betreft moeten daar harde afspraken gemaakt worden. Ook moet het grensbewakingsagentschap Frontex worden uitgebreid.