Binnenland

CNV: 3 miljoen werknemers ervaren kleinerend of intimiderend gedrag op de werkvloer

25-11-2022 09:47

Andrey_Popov/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Vakbond CNV heeft Maurice de Hond onderzoek uit laten voeren naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een enquête onder 2400 werkenden levert ”schokkende cijfers” op, zo zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. Zo gaat 1 op de 6 werknemers soms met buikpijn naar werk. Bij 11 procent  heerst een angstcultuur, en 15 procent van de ondervraagden noemt de eigen manager onvoorspelbaar en onberekenbaar.

Vrouwelijke respondenten geven gemiddeld vaker aan te maken te hebben gehad met bepaalde problemen. Zo geeft 16 procent van de vrouwen aan ooit een andere baan te hebben gezocht vanwege grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, tegenover 9 procent van de mannen. 18 procent van de mannelijke werknemers geeft aan wel eens te maken te hebben gehad met intimidatie door managers of werkgevers, terwijl 27 procent van de vrouwen dit aangeeft.

9 procent van alle respondenten geeft aan zich meer dan eens ziek te hebben gemeld vanwege intimidatie, en 8 procent geeft aan eens een burn-out te hebben gehad. Verbale agressie wordt door 40 procent van de respondenten gemeld, en kleinerend of vernederend gedrag door 31 procent.

51 procent van de werknemers geeft aan dat hun leidinggevenden adequaat optreden bij grensoverschrijdend gedrag. Bij 16 procent geeft aan dat leidinggevenden dit niet doen, en maar liefst 33 procent zegt het niet te weten. Volgens CNV-voorzitter Fortuin laat dit laatste cijfer zien hoeveel er nog gedaan moet worden. Veel bedrijven hebben nog wat te verbeteren om een veilige werkomgeving te creëren. Zo moeten er meer vertrouwenspersonen worden opgeleid om fout gedrag te herkennen en aan te pakken. Intimidatie op de werkvloer is volgens Fortuin ”niet voorbehouden aan tv-programma’s”.