Buitenland

‘Migranten schieten op elkaar’, bij grens Hongarije-Servië, man (20) ernstig gewond

25-11-2022 12:49

Polen
AP Photo/Michal Kosc.

BELGRADO, Servië (AP) – In een Noord-Servische stad aan de grens met Hongarije is een man neergeschoten en gewond geraakt en een aantal anderen is aangehouden na berichten over een ruzie tussen migranten, zei de politie vrijdag.

De politie zei dat ze een 20-jarige man vonden die twee keer in de borst was geschoten nadat ze donderdag laat hadden gereageerd op oproepen van inwoners van Horgos dat groepen migranten op elkaar aan het schieten waren in de stad. Zes anderen werden ook ter plaatse gevonden.

Het incident doet zich voor nu het aantal migranten dat West-Europa via de Balkan probeert te bereiken de afgelopen maanden aanzienlijk is toegenomen. Migranten komen naar Servië vanuit Noord-Macedonië en Bulgarije voordat ze proberen over te steken naar de EU-lidstaten Hongarije en Kroatië.

Draadversperring

Honderden migranten kamperen vermoedelijk aan de grens van Servië met Hongarije en doen talloze pogingen om een draadversperring aan de grens over te steken, meestal met de hulp van mensensmokkelaars. Migranten worden vaak teruggedrongen door de Hongaarse politie en verblijven maandenlang in het gebied voordat ze erin slagen West-Europa te bereiken.

De Servische politie zei een operatie te zijn begonnen om alle betrokkenen bij het schietincident van donderdag en bij pogingen tot migrantensmokkel met behulp van drones aan te houden.

Volgens Servische media toonden bewakingsvideo’s uit Horgos grote groepen mannen met automatische wapens die door de stad trokken in de richting van de grens met Hongarije.

Afghanistan en Syrië

De meeste migranten die de Balkan passeren komen uit Afghanistan en Syrië, terwijl anderen uit landen in het Midden-Oosten, Afrika of Azië komen. Servië, Hongarije en Oostenrijk hebben onlangs een gezamenlijke inspanning aangekondigd om de migratie door de regio in te dammen.