Buitenland

Elon Musk: ‘Donald Trump bannen was grote fout van Twitter’

26-11-2022 11:07

President Donald Trump
Voormalig president Donald Trump. AP Photo/Andrew Harnik.

WASHINGTON, 25 november (Reuters) – Het verbod van Twitter op toenmalig president Donald Trump na de aanslag op het Amerikaanse Capitool van 6 januari 2021 was een ‘ernstige fout’ die gecorrigeerd moest worden, zei chief executive Elon Musk vrijdag, hoewel hij ook verklaarde dat het aanzetten tot geweld verboden zou blijven op Twitter.

“Ik vind het prima dat Trump niet twittert. Het belangrijkste is dat Twitter een ernstige fout maakte door zijn account te verbieden, ondanksdat hij de wet of de servicevoorwaarden niet heeft geschonden”, zei Musk in een tweet. “Het deplatformeren van een zittende president ondermijnde het publieke vertrouwen in Twitter voor de helft van Amerika.”

Vorige week kondigde Musk de heractivering van Trump’s account aan nadat een kleine meerderheid in een Twitter poll had gestemd voor het herinvoeren van Trump, die echter zei dat hij geen interesse had om terug te keren naar Twitter. Hij voegde eraan toe dat hij het bij zijn eigen sociale mediasite Truth Social zou houden, de app ontwikkeld door Trump Media & Technology Group.

Donald Trump verbannen van Twitter

De Republikein Trump, die 10 dagen geleden aankondigde dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar stelt, werd op 8 januari 2021 onder de vorige eigenaren verbannen van Twitter.

Twitter zei toen dat het hem permanent schorste vanwege het risico van verdere aanzetting tot geweld na de bestorming van het Capitool. De resultaten van de door de Democraat Joe Biden gewonnen presidentsverkiezingen van november 2020 werden door wetgevers gecertificeerd toen het Capitool werd aangevallen na weken van valse beweringen van Trump dat hij had gewonnen.

Trump gebruikte herhaaldelijk Twitter en andere sites om ten onrechte te beweren dat er op grote schaal kiezersfraude was gepleegd, en had zijn aanhangers aangespoord om naar het Capitool in Washington te marcheren om te protesteren.

De aanval wordt onderzocht door Amerikaanse aanklagers en een congrescommissie.

Twitter reageerde vrijdag niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de verklaring van Musk dat Trump geen enkele servicevoorwaarden van Twitter heeft geschonden toen zijn account werd opgeschort.

Algemene amnestie Twitter

Eerder op vrijdag tweette Musk dat het oproepen tot geweld of het aanzetten tot geweld op Twitter zou leiden tot schorsing, nadat hij op donderdag had gezegd dat Twitter een “algemene amnestie” zou verlenen aan geschorste accounts die de wet niet hadden overtreden of aan spam deden.

In een reactie op een tweet zei Musk dat het “zeer verontrustend” was dat Twitter niet eerder actie had ondernomen om enkele accounts te verwijderen die verband hielden met de extreem-linkse Antifa-beweging. In antwoord op een andere tweet waarin werd gevraagd of Musk de uitspraak “transmensen verdienen te sterven” als schorsing van het platform waardig beschouwde, zei de miljardair: “Absoluut“.

Verandering en chaos hebben Musks eerste weken als eigenaar van Twitter gekenmerkt. Hij heeft topmanagers ontslagen en er werd aangekondigd dat hoge ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor veiligheid en privacy waren opgestapt.