Politiek

Peiling Maurice de Hond – PVV, VVD, JA21, BBB, SGP, CDA, BvNL: 79 zetels met premier Wilders

27-11-2022 08:45

Peiling Maurice de Hond Geert Wilders, PVV
Geert Wilders, PVV in Spijkenisse. C.W. Burgers/Shutterstock.com

De peiling van vandag laat geen verschuivingen zien ten opzichte van twee weken geleden. De uitslag van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Voorne aan Zee ligt behoorlijk in lijn met de landelijke trend, zoals in het rapport van vandaag wordt getoond.

In deze rapportage gaan we dieper in op de electorale verschuivingen. Niet alleen de verandering van partij, maar vooral de kenmerken van de kiezers die van partij wisselen.

Vrouwelijke kiezers

Te zien is dat vrouwelijke kiezers en kiezers met een midden of lage opleiding in duidelijke grotere mate zich afkeren van de regeringspartijen dan mannelijke kiezers en kiezers met hoge opleiding.

Onder de kiezers van de regeringspartijen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 zijn er duidelijk meer die aangeven nu niet te weten op welke partij te stemmen dan de kiezers van de andere partijen toen.

Kranten per kiezersgroep

Als we kijken naar welke kranten de kiezers lezen valt op dat de De Telegraaf relatief gezien beduidend meer kiezers heeft die nu JA21, PVV of BBB stemmen. De dominante positie van de VVD bij deze krant is duidelijk verdwenen.

Het AD laat minder grote verschillen zien dan De Telegraaf. De VVD scoort bij die krant nu hoger dan bij De Telegraaf.

Bij De Volkskrant zien we een sterke oververtegenwoordiging van kiezers die PvdA, D66 of GroenLinks stemmen. Bij NRC zien we nog meer D66-kiezers dan bij De Volkskrant en minder PvdA-kiezers.

De regionale dagbladen laten meer het landelijke patroon zien van het stemgedrag. Alleen bij kiezers van FVD, Volt en GroenLinks zien we relatief gezien weinig lezers van de regionale dagbladen. Dat zullen vooral de jongeren betreffen.