Binnenland

D66 wil schuldhulpverlening hervormen

28-11-2022 11:51

William Potter/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Coalitiepartij D66 wil dat er wat gaat veranderen aan de schuldhulpverlening, dat schrijft Trouw. In 2021 kampte ongeveer 8 procent van de Nederlandse huishoudens met problematische schulden. Deze huishoudens hebben gemiddeld 40.000 euro aan schulden uitstaan. De vrees bestaat dat deze groep met de huidige inflatie nog flink zal groeien. Ongeveer een derde van de huishoudens kan het hoofd financieel nog maar net boven water houden.

D66-Kamerlid Hülya Kat wil nu dat er hervormingen komen in de schuldsanering. Niet het aflossen van de schulden, maar het helpen van mensen moet centraal staan. Volgens Kat moet schuldhulpverlening een instrument worden waarmee mensen hun leven weer op de rails krijgen, en perspectief hebben op een betere toekomst.

Afkoopbedrag

Het complete schuldsaneringstraject moet, inclusief hulp en begeleiding, tot 3 jaar teruggebracht worden. Nu kan het hele traject zo 7 jaar duren. Voor het aflossen moet maximaal 2 jaar tijd zijn. De gemeenten moeten met schuldeisers een ”afbetalingsbedrag” afspreken voor de totaalschuld. Als twee derde van de schuldeisers vervolgens met dit bedrag akkoord is, kan het laatste deel van de eisers worden gedwongen om ook akkoord te gaan. Dat kan nu ook al, maar alleen met tussenkomst van de rechter. Volgens D66 moeten de gemeenten hiertoe kunnen beslissen.

Gemeente schiet voor

De gemeenten betalen vervolgens met een saneringskrediet het afbetalingsbedrag aan de schuldeisers. De schuldenaar hoeft hierna dit bedrag niet aan de oorspronkelijke eisers, maar aan de gemeente te betalen. Hiervoor krijgt de schuldenaar 2 jaar de tijd. Er zijn al 84 gemeenten die zo te werk gaan, en die zijn aangesloten bij het Waarborgfonds Saneringskredieten. Het zou volgens D66 goed zijn als alle gemeenten deze werkwijze overnemen.

Dit plan moet volgens Kamerlid Kat uitkomst bieden voor huishoudens met schulden, door hen in staat te stellen ”hun leven weer op te pakken”. Ook schuldeisers krijgen zo sneller te weten waar ze aan toe zijn. Ze krijgen zo binnen afzienbare tijd een afkoopbedrag. Dat mag dan lager zijn dan de oorspronkelijke schuldenberg, maar dat is bij de huidige schuldsanering ook het geval.