Binnenland

D66 wil schuldhulpverlening hervormen

28-11-2022 11:51

William Potter/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Coalitiepartij D66 wil dat er wat gaat veranderen aan de schuldhulpverlening, dat schrijft Trouw. In 2021 kampte ongeveer 8 procent van de Nederlandse huishoudens met problematische schulden. Deze huishoudens hebben gemiddeld 40.000 euro aan schulden uitstaan. De vrees bestaat dat deze groep met de huidige inflatie nog flink zal groeien. Ongeveer een derde van de huishoudens kan het hoofd financieel nog maar net boven water houden.

D66-Kamerlid Hülya Kat wil nu dat er hervormingen komen in de schuldsanering. Niet het aflossen van de schulden, maar het helpen van mensen moet centraal staan. Volgens Kat moet schuldhulpverlening een instrument worden waarmee mensen hun leven weer op de rails krijgen, en perspectief hebben op een betere toekomst.

Afkoopbedrag

Het complete schuldsaneringstraject moet, inclusief hulp en begeleiding, tot 3 jaar teruggebracht worden. Nu kan het hele traject zo 7 jaar duren. Voor het aflossen moet maximaal 2 jaar tijd zijn. De gemeenten moeten met schuldeisers een ”afbetalingsbedrag” afspreken voor de totaalschuld. Als twee derde van de schuldeisers vervolgens met dit bedrag akkoord is, kan het laatste deel van de eisers worden gedwongen om ook akkoord te gaan. Dat kan nu ook al, maar alleen met tussenkomst van de rechter. Volgens D66 moeten de gemeenten hiertoe kunnen beslissen.

Gemeente schiet voor

De gemeenten betalen vervolgens met een saneringskrediet het afbetalingsbedrag aan de schuldeisers. De schuldenaar hoeft hierna dit bedrag niet aan de oorspronkelijke eisers, maar aan de gemeente te betalen. Hiervoor krijgt de schuldenaar 2 jaar de tijd. Er zijn al 84 gemeenten die zo te werk gaan, en die zijn aangesloten bij het Waarborgfonds Saneringskredieten. Het zou volgens D66 goed zijn als alle gemeenten deze werkwijze overnemen.

Dit plan moet volgens Kamerlid Kat uitkomst bieden voor huishoudens met schulden, door hen in staat te stellen ”hun leven weer op te pakken”. Ook schuldeisers krijgen zo sneller te weten waar ze aan toe zijn. Ze krijgen zo binnen afzienbare tijd een afkoopbedrag. Dat mag dan lager zijn dan de oorspronkelijke schuldenberg, maar dat is bij de huidige schuldsanering ook het geval.

 


 
 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Sigrid Kaag, D66

Juridische strijd tegen eigen mensen kost D66 tonnen

Twitter, Elon Musk

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug stopt met Twitter, schrijft ze op Twitter

Sigrid Kaag, D66

Sigrid Kaag (D66): ‘Rechts-extremisten, complot-populisten bedreigen democratie’

Reinier van Dantzig, D66, Amsterdam

Geert Dales – Seks, drugs en dubbele moraal in de Stopera

gas nordstream rusland eu europa

Wat regeringen wereldwijd doen om pijn inflatie en energiekosten te verzachten

Jan Paternotte (D66)

D66 wil dat OM politieke partijen moet kunnen verbieden

Vera Bergkamp, D66

Geert Dales – Een dwaas leidt de Tweede Kamer

Vera Bergkamp

Geert Dales – In Memoriam: Vera Bergkamp (D66)

Inflatie bereikt recordhoogte van 14,5 procent

Regeling energieplafond pakt beter uit voor huishoudens dan eerder gedacht

Inflatie Turkije 83,45% volgens Turkije zelf, volgens onafhankelijke bronnen 186%

D66 Roermond wil eerherstel voor 75 vrouwen die in de zeventiende eeuw werden vervolgd voor hekserij

Dollar

Ook in VS is inflatie hoog, kleinbedrijf en consument met laag inkomen hardst geraakt

Minister Yeşilgöz wil verkeersboetes mee laten stijgen met inflatie

Inflatie in augustus naar recordhoogte, en kabinet onderhandelt 14 uur over begroting

Verpanden zit in de lift dankzij de inflatie

Wopke Hoekstra, CDA

Stikstofdoelen zijn voor D66- en CDA-kiezers kabinetscrisis waard

Kleingeld

67% Nederlanders wil snel compensatiegroeiende geldzorgen lagere en middeninkomens

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 428 met Geen Censuur Veelo en Het Vrije Woord Brussen

Lees verder

TPO Podcast 426 met Talpa Veelo en RTL Brussen

Lees verder